تعیین LC۵۰ کلرید کبالت در ماهی کپور معمولی (Carpio Cyprinus)

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-8-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 115
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره ناجی

شهربانو عریان

سارا کرمی

چکیده

در این تحقیق، سمیت حاد فلز سنگین کبالت روی ماهی کپور معمولی (Cyprinus Carpio) در شرایط آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در سال ۱۳۸۴ مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها، به روش استاندارد O.E.C.D طی ۹۶ ساعت انجام شد. ماهی ها، به طور تصادفی به ۸ گروه ۱۰ تایی تقسیم شدند. میانگین طولی و وزنی ماهی ها به ترتیب ۹±۱.۵ سانتی متر و ۱۰.۱۲۵±۲.۱۹ گرم بود. یک گروه به عنوان گروه شاهد و ۷ گروه تحت تیمار در معرض غلظتهای ۵۰، ۱۰۰، ۲۰۰، ۳۰۰، ۴۰۰، ۵۰۰ و ۶۰۰ میلی گرم در لیتر کلرید کبالت قرار گرفتند. کلیه پارامترهای مهم فیزیکی، شیمیایی و فیزیکوشیمیایی آب نظیر pH، اکسیژن محلول، سختی، درجه حرارت، EC، قلیائیت، فسفات، نیترات و نیتریت اندازه گیری شد. آزمایش ها با هفت تیمار و دو تکرار در هر تیمار انجام شد. داده ها با استفاده از برنامه نرم افزاری SPSS و روش تحلیل آماری Probit Analysis مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مقدار ۹۶LC۵۰ ساعته کلرید کبالت برای ماهی کپور معمولی، در دو تکرار اول و دوم به ترتیب ۳۲۸ و ۳۲۷ میلی گرم در لیتر بدست آمد. بطور کلی، افزون مواد شیمیایی به نفت خام و آب های تزریقی، سبب افزایش خاصیت ژنوتوکسیک و سمی می شود. نظر به اینکه، ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ بشکه در روز، آب حاوی مواد شیمایی مذکور و مواد شیمیایی دیگر که جهت اهداف ویژه به آب تزریقی افزوده می گردد، به محیط زیست دریای خلیج فارس تخلیه می شوند، امید است که با تولید و جایگزین کردن ترکیبات دیگر با اثرات ژنوتوکسیک و خاصیت سمی کمتر و متناسب با ترکیب نفت منطقه سیری، گام بزرگی در حفظت سلامت محیط زیست خلیج فارس و حفظ تنوع زیستی این اکوسیستم پهناور برداشته شود.

کلیدواژه ها

کلرید کبالت ، ماهی کپور معمولی ، Cyprinus carpio, LC۵۰

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.