شناسایی و رتبه بندی عوامل بازدارنده و دافعه در مهاجرت نخبگان
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: یازدهمین کنفرانس آسیب شناسی مدیریت سرمایه های انسانی
- کد COI اختصاصی: HAPCO11_0009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 670
نویسندگان
دکتری مدیریت منابع انسانی دانشگاه خوارزمی
دانشجوی دکتری مدیریت منابع انسانی دانشگاه خوارزمی
کارشناسی ارشد مدیریت منابع انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی
چکیده
با توجه به اهمیت پیامدهای مهاجرت نخبگان در کشور پژوهش های زیادی در این زمینه توسط محققان صورت پذیرفته است اما بیشتر بر روی عوامل خروج از کشور تمرکز شده است و کمتر به این موضوع که چه عواملی منجر به عدم خروج نخبگان از کشور می شود و یا علت بازگشت تعدادی از نخبگان به کشور چیست، پرداخته شده است.از این رو در این پژوهش تلاش گریده است تا عواملی که مانع از خروج نخبگان از کشور و یا موجب بازگشت آنان به کشور می شود، تحت عنوان عوامل دافعه و عوامل بازدارنده مورد بررسی قرار گیرد. پژوهش حاضر از حیث هدف یک پژوهش کاربردی- توسعه ای و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، تحقیقی توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. همچنین از منظر گردآوری داده ها با توجه به ماهیت تحقیق و قطعیت داده ها از نوع پژوهش های آمیخته اکتشافی یا ترکیبی است. در مرحله کیفی نمونه آماری ۱۲ نفره و در مرحله کمی تعداد ۳۷۵ نفر از بین نخبگان بنیاد ملی نخبگان ، باشگاه پژوهشگران جوان و همچنین نخبگان و مدیران شرکت های دانش بنیان به عنوان نمونه آماری انتخاب و مورد سوال قرارگرفته اند. نتایج این تحقیق نشان داده است، تاثیر گذاری عوامل دافعه در عدم مهاجرت یا بازگشت نخبگان بیشتر از عوامل بازدارنده بوده است. همچنین از بین عوامل داخلی بازدارنده "عدم انطباق فرهنگ ایرانی با فرهنگ غرب"بیشترین تاثیر و " احساس تعلق به خانواده و وابستگی عاطفی"بیشترین ارتباط و از بین عوامل خارجی دافعه دو عامل "قوانینی که در کشور های مقصد شهروندان را به درجه یک (بومیان) درجه دو ( مهاجران) تقسیم می کند" و "دید منفی به ایرانیان در برخی از جوامع" بیشترین تاثیر را در عدم مهاجرت نخبگان داشته است.کلیدواژه ها
ایران، مهاجرت نخبگان، عوامل دافعه، عوامل بازدارندهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.