بررسی و تحلیل علل ابهام و دیریابی مفهوم در اشعار صائب

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)، دوره: 8، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_DEHKH-8-30_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین کرمی

استاد زبان و ادبیات فارسی.دانشگاه شیراز.شیراز.ایران

علی مظاهری رودبالی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی.دانشگاه شیراز.شیراز.ایران

چکیده

 صائب تبریزی به عنوان نماینده­ی سبکی که به تازه­گویی و طرز نو و ابتکار شهرت دارد، یکی از برجسته­ترین شاعران غزل­گوی ایران است که در میانه­ی دو جریان اصلی سبک هندی قرار دارد : شاعران عامی وکم سواد و سبک ساده و روان و شاعران هندی و زبان دشوار...از اواخر قرن دهم، شعر فارسی به سوی یک دشواری معما گونه پیش می رود که غالب ابهامات شعری، حاصل دستکاری­های زبانی و هنجارگریزی­های معنایی است که از رهگذر تلاش در کشف روابط تازه و ایجاد تصاویر پارادوکسی حاصل می شود. ابهام در شعر صائب تبریزی از نوع ابهامات شعری شاعرانی مانند حافظ و مولانا نیست ،زیرا ابهام در شعر این شاعران بیشتر به دلیل وسعت معناست ، همچنین با ابهامات شعری شاعرانی چون انوری و خاقانی متفاوت است،چرا که دشواری شعر آنان بر اثر ورود اطلاعات علمی ،فلسفی،تاریخی،دینی و غیره می باشد و فهم آن مستلزم دانستن مقدمات است.مقاله­ی حاضر به بررسی عوامل ابهام آفرین شعر صائب با تاکید بر عوامل هنری می­پردازد. تعمد صائب در ایجاد بعضی از ابهامات و در عین حال زیبایی­های شعری به همراه تحلیل علت­های ابهام شعر صائب، از یافته­های این مقاله است .

کلیدواژه ها

ابهام شعری, تازه گویی, دیریابی, سبک هندی, صائب تبریزی, طرز نو, معنی بیگانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.