سازمان و مولفه های آن از دیدگاه سیستمهای عقلانی، طبیعی، باز و پیچیده

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی روانشناسی، علوم تربیتی و سبک زندگی
  • کد COI اختصاصی: ICPE08_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 651
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدجعفر هاشمی اصل

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی دانشگاه شیراز

ایمان نارکی

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی درسی دانشگاه شیراز

محمدامین محمدی

کارشناس ارشد روانشناسی عمومی

چکیده

از نقطه نظر نگرش سیستم عقلانی، سازمان ابزاری است که برای رسیدن به هدف های مشخص، طراحی شده است و لذا حسابگری عقلایی به طور عمده بر واژه هایی مانند اطلاعات، کارایی، بهینه کردن، اجرا، طراحی و... دلالت میکند. از نقطه نظر نگرش سازمان به عنوان سیستم طبیعی، سازمانها بیش از ابزاری جهت دستیابی به اهداف محدود و مشخص میباشند و آن ها به طور اساسی گروه های اجتماعی تلقی میشوند که برای تطابق و بقاء رشد تلاش میکنند و بنابراین سازمانها نیز مانند سایر گروه های اجتماعی تحت تاثیر یک هدف برتر یعنی بقاء میباشند. سازمانها به عنوان سیستمهای باز به پیچیدگی و تغییرپذیری اجزای انسانی آن و وابستگی متقابل سازمان و محیط، بیشترین توجه را دارند. در مدل سیستم باز فضای حاکم بر سازمان نوآوری و قابل انعطاف بوده و سازمانها به حل مساله خلاق و مدیریت نوآوری و تغییر تاکید دارند. سازمان در سیستم پیچیده باید به گونه ای پیچیده و سازوارشونده در محیط و با محیط رفتار کنند. به عبارتی باید در عین برخورداری از چالاکی و پویایی بلاقوه و بلافعل )عملی( متناسب با سطح پیچیدگی محیط، در یک جریان تعاملی در محیط و با محیط، بتوانند تاثیرات نامطلوب محیط بر خود را کنترل کنند و در عین حلا، خود بر محیط تاثیرات آگاهانه بگذارند. در این مطالعه ، سازمان و ۱۲ مولفه مربوط به آن شامل مولفه های: افراد، مدیریت، رهبری، محیط، راهبرد، ساختار، فرهنگ و جو، رفتار، عملکرد، ارتباطات، انسجام و اثربخشی از منظر سیستمهای چهارگانه عقلانی، طبیعی، باز و پیچیده مورد بحث قرار گرفتند.

کلیدواژه ها

سازمان، عقلانی، طبیعی، باز، پیچیده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.