مسئله تفکیک قوا در ایران و آمریکا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی پژوهش های نوین در تعلیم و تربیت، روانشناسی، فقه و حقوق و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: ABUCONPA04_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 554
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ژیلا قاسم اوغلی

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی موسسه آموزش عالی الکترونیکی نور طوبی

چکیده

در نظام های سیاسی مختلف رویه های مختلفی نسبت به تفکیک قوا در پیش گرفته شده است. قانون اساسی جمهوریاسلامی ایران نظام تفکیک قوا را (در اصل ۵۷) تحت نظارت ولایت فقیه پذیرفته است؛ که این نظارت خود منبعث از اصلپنجم به عنوان یکی از اصول بنیادین قانون اساسی است، بنابراین جهت تامین استقلال قوا، نوعی از نظام نیمه ریاستیشکل گرفته است؛ چراکه از طرفی طبق اصول ۸۷ تا ۸۹، وزرای دولت نیازمند رای اعتماد مجلس و در مقابل آن پاسخگومی باشند و از طرف دیگر طبق اصل ۱۱۴، رئیس قوه مجریه با آرای عمومی انتخاب می شود و اصل ۱۱۳ رئیس جمهور رابعد از رهبری بالاترین مقام رسمی کشور می داند. جزء دوم از ماده دوم قانون اساسی ایالات متحده آمریکا به رغم حکومتتفکیک سخت قوا که لازمه ماهیت ریاستی آن می باشد، به فرآیند مداخله سنا در تایید انتصابات پرداخته و مقرر می نمایدکه رئیس جمهور افرادی را به عنوان نامزد جهت تصدی سمت های وزارتی و سایر سمت های پیش بینی شده انتخاب نموده وبه واسطه تایید (موافقت) سنا، وزرا و سایر مقامات عالی رتبه را منصوب می کند.

کلیدواژه ها

آمریکا، ایران، تفکیک قوا، قانون اساسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.