آسیب شناسی طرح های آماده سازی زمین و روندهای اجرایی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه ی پژوهشی شهرسازی و معماری هویت محیط، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AEIJ-1-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 407
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد ملک پور اصل

استادیار شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

سیامک بدر

دکتری شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی،تهران، ایران

حمید فتحی

کارشناس ارشد شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

آماده سازی زمین به عنوان یکی سیاست­های اصلی توسعه­ی زمین در دهه ۱۳۶۰ در قوانین مرتبط با اراضی شهری تعریف شده و در پی آن تعاریف آماده سازی زمین و طرح آماده سازی در قوانین و دستورالعمل های مرتبط تبیین شده و مورد توجه برنامه­ریزان شهری قرار گرفته است. تحلیل اسناد و برنامه­های موجود در زمینه­ی طرح آماده سازی زمین و روندهای اجرایی آن در ایران، از بی­توجهی به تحولات مفهومی زمین و دگرگونی­های یادشده و پیمودن مسیری غیرروش­مند در تعیین و تحلیل­ اهداف و مشکلات حکایت دارد. مقصود اصلی پژوهش، ردیابی مشکل های ناشی از تهیه و اجرای طرح های آماده سازی زمین است و با توجه به ویژگی های مشکل هایی که عموما این برنامه ها با آن ها روبرو هستند و تعدد و تنوع ذی نفعان درگیر در آن ها نیاز به اختیار روشی است که بتواند به ردیابی مشکل های مورد نیاز تمام ذی نفعان بپردازد. از این رو روش فرایند انتخابی مورد استفاده در این پژوهش مشکل یابی هدف­مند است که در آن فرصت اعلام نظر ذی نفعان متفاوت فراهم می گردد و در این میان نقش پژوهشگر از یک سو جمع بندی و فراتحلیل نظرات ذی نفعان متفاوت در فرایند تهیه و اجرای آماده سازی است که با به کارگیری فنون گردآوری و تحلیل داده ها هم­چون تحلیل محتوای موضوعی انجام می گردد و از سوی دیگر فراهم آوردن چارچوبی برای ابراز نظر و دستیابی به همرایی است که از طریق تسهیل گری در فرایند منتخب میانجی گری مشارکتی انجام می شود. در نهایت آسیب­های اصلی فرایند تهیه و اجرای آماده سازی مورد شناسایی قرار گرفته و در سه محور، پیشنهادهای کلان بر اساس روش مشکل­گشایی گروهی ارایه شده است.

کلیدواژه ها

طرح آماده سازی , آسیب شناسی , مشکل یابی , توسعه ی زمین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.