تحلیل ساختار کارگفت سوره کوثر

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله حدیث و اندیشه، دوره: 15، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_JHT-15-30_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد مصطفایی

دانشگاه حکیم سبزواری

چکیده

کوثر با ۳ آیه، کوچکترین سوره قرآن است. روایات و آرای تفسیری زیادی که درباره کلمات اصلی سوره (کوثر، صلات، نحر، ابتر) وارد شده، که گاها متعارض اند. پژوهش حاضر بر آن بوده است که با ابزار گردآوری کتابخانه ای، و استفاده نظریه کارگفت و تحلیل لغوی، نقد حدیث، نظریه کارگفت و تفسیر قرآن به قرآن، به بررسی و نقد اقوال مطرح درباره کلمات سوره کوثر بپردازد. سوالات پژوهش به مصداق اصلی کوثر، رابطه آن با مصادیق دیگر و معنای صحیح صلات، نحر و ابتر می پردازد. یافته های پژوهش می گوید پیامبر (ص) دغدغه هدایت و شفاعت را توامان داشته است. فاطمه (س) مصداق اصلی کوثر است و «حوض» با موضوع شفاعت اهل بیت (ع) در کنار پیامبر (ص)، تاویل کوثر در آخرت است. مراد از صلات و نحر، نماز شکری ویژه پیامبر (ص) با نشانی حاکی از خضوع یعنی بالاآوردن دستها در تکبیرهای نماز به ویژه تکبیره الاحرام است. کاربست ساختار کارگفت نیز شان و شخصیت زن را با نزول سوره کوثر با مصداق حضرت فاطمه (س) ارتقا داد و در جهت منزلت والای این لطف ویژه خداوند دستور داد نماز شکر بخواند و بالاترین و بهترین ثروتش را برخلاف بافت نزول عقیقه کند.

کلیدواژه ها

سوره کوثر, حضرت فاطمه (س), نحر, ابتر, نظریه کارگفت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.