بررسی واکنشهای فصل مشترک بین پودر هیدرید تیتانیم (TiH۲) و مذاب آلومینیم خالص

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهندسی متالورژی و مواد، دوره: 22، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JMME-22-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 340
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رسولی

ایرانی

مهدی دیواندری

ایرانی

حمیدرضا شاهوردی

ایرانی

محمد علی بوترابی

ایرانی

چکیده

در اسفنجهای آلومینیمی، حبابها در نتیجهی تجزیهی پودر هیدرید تیتانیم (TiH۲) در تماس با مذاب آلومینیم تولید میشوند. بنابراین، بررسی این واکنشها نقش مهمی در تعیین سازوکار تجزیهی هیدرید تیتانیم در مذاب آلومینیم دارد. در این تحقیق، پودر هیدرید تیتانیم در بازههای دمایی مختلف، الف): ºC۷۰۰- ۷۵۰ ، ب): ºC۷۵۰- ۸۰۰ و ج): ºC۸۰۰- ۱۰۰۰، در تماس با مذاب آلومینیم قرار داده شد. پس از انجماد مذاب، از جامد ایجاد شده تصویرهای SEM تهیه شد، و بر روی آنها تحلیل EDAX انجام شد. نتایج نشان دادند که هنگام تماس پودر هیدرید تیتانیم با مذاب، لایهی نازکی از TiAl۳ در اطراف ذرات پودر ایجاد میشود. در بازهی دمایی (الف)، لایهی TiAl۳ تشکیل شده تقریبا پیوسته بود و در نتیجه، فرایند تجزیه با نفوذ درونی (نفوذ اتمها درون لایهی TiAl۳) کنترل میشد. در بازهی دمایی (ب)، لایهی TiAl۳ از پیوستگی کافی برخوردار نبود و ضخامت کلی آن نسبت به بازهی دمایی قبلی بیشتر بود. در این حالت، پودر حالت نیمه متلاشی شده به خود گرفت. بنابراین، فرایند تجزیه توسط نفوذ درونی و واکنش شیمیایی (واکنش بین مذاب و پودر هیدرید تیتانیم) کنترل میشد. در بازهی دمایی (ج)، لایهی TiAl۳ تشکیل شده در اطراف ذرات پودر متلاشی و درون مذاب پراکنده شد. به این ترتیب، فرایند تجزیه در این حالت با واکنش شیمیایی کنترل میشد. با افزایش دمای مذاب، میزان ذرات پودر باقیمانده کاهش یافت. بهدلیل کاهش ضخامت لایهی TiAl۳ تشکیل شده در اطراف ذرات پودر و ناپیوستگی آن، سرعت فرایند تجزیه با افزایش دمای مذاب افزایش یافت.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.