انسان وجودگرا از منظر سارتر مطالعه تطبیقی بن مایه های اگزیستانسیالیستی در نمایشنامه فاووست گوته و فاووست پسوآ

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: همایش ملی تئاتر و ارتباط فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: NCTHC01_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 353
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعیده غلامی هوجقان

دانش آموخته کارشناسی ارشد ادبیات نمایشی،دانشگاه هنر تهران

بابونه راستگویان

دانش آموخته کارشناسی ارشد ادبیات نمایشی،هنرهای زیبا،تهران

چکیده

مقاله ی حاضر که به روشی کیفی و توصیفی- تحلیلی بوده، با مقایسه دیدگاه فیلسوف و نمایشنامه نویس آلمانی، ولفگانگگوته در نمایشنامه فاووست و نویسنده ی پرتغالی، فرناندو پسوآ، در اثری به همین نام، می کوشد تا شباهت ها و تفاوت های فکری دو نویسنده را که به نظر «وجودگرایانه » است، نشان دهد. رویکرد ژان پل سارتر نسبت به وجودگرایی و تفکر خاص او در هر دو نمایشنامه فاووست بررسی شد. بررسی تطبیقی دو اثر از آنجایی ضروری می نماید که به بهانه مقایسه می توان به منشاء ارتباطه ای فکری دو نویسنده پرداخت و راه و روش شخصی هرکدام از آنها را به رغم وجود اندیشه ای مشترک بررسی کرد. هدف ما در پژوهش آن است که ببینیم خوانش وجودگرایانه در هر دو نمایشنامه تا چه حد امکانپذیر است و در این راستا به این پرسش پاسخ خواهیم داد که بن مایه های وجودگرایانه تا چه میزان در هر دو نمایشنامه یافت می شوند؟ یافته ها نشان می دهدکه فاوست با شیوه ای وجودگرایانه، پس از آگاهی از موقعیت خویش، آزادانه سرنوشتش را به دست گرفته و با طرح های خود، ماهیتش را شکل می بخشد. او تسلیم شرایط جبری نشده و با انتخاب و عمل و با انکار پروردگارش به پیش می رود. همچنین مضامینی از قبیل هستی، طرح، آزادی، عمل، انتخاب و مرگ، به عنوان شاخص ترین بن مایه های مورد استفاده در دو اثر بودند. فاووست در اثر گوته، از میزان دیالوگ بالا و پرحجمی استفاده می کند. تنها در بعضی قسمت ها که کاما درونی و مربوط به مسائل وجدانی اش می شوند از تک گویی استفاده می کند. این در حالیست که فاووست پسوآ اکثرا بر روی تک گویی بنا شده است.

کلیدواژه ها

فاووست، گوته، پسوآ، وجودگرایی، طرح

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.