ساختار عاملی، روایی و اعتبار پرسش نامه وسواسی جبری متمرکز بر همسر (PROCSI) ؛ پرسش نامه ای برای سنجش اختلال وسواسی جبری ارتباطی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله اصول بهداشت روانی، دوره: 21، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_JFMH-21-5_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 284
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا قمیان

دانشجوی دکتری تخصصی روان شناسی بالینی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

محمدرضا شعیری

دکتری تخصصی روان شناسی بالینی، عضو هیئت علمی گروه روان شناسی دانشگاه شاهد، تهران، ایران

حجت الله فراهانی

فوق دکتری روان شناسی با گرایش روانسنجی، عضو هیئت علمی گروه روان شناسی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: هدف مطالعه ی کنونی، بررسی ساختار عاملی و روایی و اعتبار پرسش نامه ی وسواسی جبری متمرکز بر همسر (PROCSI) در نمونه ای از دانشجویان دانشگاه های تهران می باشد. روش کار: نمونه ی پژوهش حاضر، ۴۵۹ دانشجوی متاهلی را شامل می گردد که به روش نمونه گیری در دسترس از دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، شاهد، تربیت مدرس، علامه طباطبایی، امیرکبیر، صنعتی شریف و خوارزمی انتخاب شدند. شیوه ی انجام تحقیق شامل دو مرحله بود. در مرحله اول پس از سپری شدن مراحل ترجمه، پرسش نامه نهایی آماده شد. در مرحله ی دوم، پرسش نامه ی وسواسی جبری متمرکز بر همسر (PROCSI)، به همراه پرسش نامه های سازگاری زناشویی اسپانیر (DAS)، افسردگی، اضطراب و استرس (DASS)، فهرست وسواسی جبری بازنگری شده (OCI-R) و مقیاس باورهای ارتباطی (RBI)، بر روی دانشجویان اجرا شد. یافته ها:  همبستگی درونی PROCSI در دامنه ی ۴۰/۰ تا ۸۲/۰ قرار داشت که همگی در سطح ۰۱/۰ p < معنادار بودند. هم چنین، نتایج همبستگی دو بار اجرای آن در دامنه ی ۵۷/۰ تا  ۸۴/۰ قرار داشت و آلفای کرونباخ کل پرسش نامه، ۹۰/۰ و آلفای کرونباخ خرده مقیاس های این پرسش نامه در دامنه ۶۲/۰ تا ۷۶/۰ به دست آمد. یافته های مربوط به روایی همگرا و واگرا نشان داد که خرده مقیاس ها و نمره کلی PROCSI با مقیاس DAS، همبستگی منفی و معنادار و با مقیاس های DASS، RBI و OCI-R همبستگی مثبت و معنادار دارد. علاوه بر این، در تحلیل عاملی تاییدی این مقیاس مشخص شد که شاخص های برازندگی، حاکی از برازندگی مناسب عامل های مقیاس PROCSI است. نتیجه گیری: پرسش نامه PROCSI از روایی و اعتبار مناسبی برای کاربرد در زوج های ایرانی برخوردار است.

کلیدواژه ها

اختلال وسواسی جبری ارتباطی, پرسش نامه وسواسی جبری متمرکز بر همسر, ساختار عاملی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.