پژوهش کیفی سرمایه اجتماعی میان اعضای هیات علمی با راهبرد «هم نویسندگی»

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SOCIAL-17-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 199
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا غلامی

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی، گروه علوم تربیتی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

کیوان بلندهمتان

دانشیار فلسفه تعلیم و تربیت، گروه علوم تربیتی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

چکیده

توسعه دانشگاه در گرو توسعه اعضای هیات علمی و همکاری­ های علمی آنان است که این همکاری­ ها، افزایش تفاهم متقابل اعضا و بهبود فعالیت­ ها و تولیدات علمی را در پی دارد. بنابراین، مطالعه پژوهشی حاضر با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی تفسیری قصد دارد تا تجارب هم ­نویسندگی اعضای هیات علمی را به عنوان یک جنبه قابل مشاهده از همکاری علمی مورد بررسی قرار دهد. با استفاده از نمونه گیری هدفمند و در نظر گرفتن اشباع نظری داده ها، ۱۲ نفر از اعضای هیات علمی در پژوهش مشارکت کردند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ­ساختاریافته جمع آوری و پیاده سازی گردید و سپس با استفاده از روش اسمیت و آزبورن (۲۰۰۴) و نرم افزار ۲۰۲۰MAXQDA مورد تحلیل قرار گرفت. براساس نتایج پژوهش، دو عامل بازدارنده و مشوق از تجارب هم نویسندگی اعضای هیات علمی تفسیر گردید. عوامل بازدارنده که ناشی از تجارب ناخوشایند اعضای هیات علمی بود در قالب مضمون افت کیفیت پژوهش و دو زیرمضمون گرایش به کمی­ گرایی و کسب شهرت علمی و عوامل مشوق ناشی از تجارب خوشایند اعضای هیات علمی در قالب مضمون خلق یک اجتماع علمی و چهار زیرمضون اعتماد اجتماعی، هم­ افزایی، تقویت گفتمان علمی و ارتقاء کیفیت دانشگاه احصا گردید. نتایج پژوهش نشان داد که هم­ نویسندگی ها موجب ارتقاء سطح سرمایه اجتماعی در دانشگاه می شوند و متقابلا سطح این هم­ نویسندگی ها نیز تحت تاثیر عملکرد و بازخورد دانشگاه قرار دارند که تضعیف و یا تقویت آن ها را موجب می گردد. پژوهش حاضر توصیه می کند که در راستای ارتقاء این هم ­نویسندگی ها ایجاد بسترهای همکاری در دانشگاه و توجه دانشگاه به معیارهای کیفی در پژوهش مورد توجه قرار بگیرد.

کلیدواژه ها

هم نویسندگی, همکاری علمی, سرمایه اجتماعی, پدیدارشناسی تفسیری, اعضای هیات علمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.