اشتقاق و ارزیابی توابع انتقالی ضرایب معادلات نفوذ آب به خاک در مناطق مختلف

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 15، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-15-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 217
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحمان باریده

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

سینا بشارت

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

حبیب خداوردیلو

گروه مهندسی آب، گرایش آبیاری و زهکشی، دانشگاه ارومیه

چکیده

نفوذ آب به خاک نقش مهمی در چرخهی آبی طبیعت دارد و از آنجا که اندازه گیری مستقیم این پارامتر در هر جایی امکان پذیر نیست، لذا این پژوهش به منظور بررسی امکان برآورد توابع انتقالی تخمین ضرایب معادلات نفوذ آب به خاک کاستیاکف، کاستیاکف-لوییس، هورتن و سازمان حفاظت خاک آمریکا با استفاده از ویژگی های زودیافت فیزیکی خاک و ارزیابی این توابع در خارج از منطقه اشتقاق آن ها انجام گرفت. بنابراین ویژگی های فیزیکی خاک و نفوذ تجمعی در دو منطقه متفاوت (T۱ و T۲) اندازه گیری شد. با استفاده از اندازه گیری های محل T۱ و رگرسیون خطی چندگانه، توابع انتقالی شکل گرفت و با استفاده از اندازه گیری های مستقل T۲ کارایی برون یابی این توابع بررسی شد. نفوذ تجمعی در ۷۸ نقطه به وسیله استوانه دوگانه با سه تکرار اندازه گیری شد. بیشترین دقت توابع انتقالی در مرحله اشتقاق، مربوط به ضرایب معادله SCS با مقدار ضریب تبیین (R۲) برابر ۶۶/۰ و کمترین دقت با مقدار R۲ برابر ۰۴/۰ مربوط به توان معادله هورتن بود. در مرحله اعتبارسنجی در خارج از محل اشتقاق، دقت توابع انتقالی کاهش زیادی نشان داد به طوری که بازه تغییرات R۲ از ۰۰/۰ تا ۲۶/۰، بازه تغییرات ریشه میانگین مربعات خطای نرمال شده (nRMSE) از ۷۶/۱ تا ۹۳/۸۰ و بازه تغییرات نسبت خطای میانگین هندسی (GMER) از ۹۴/۰ تا ۷۳/۱ به دست آمد. بنابراین نتایج نشان داد که استفاده از توابع انتقالی تخمین ضرایب معادلات نفوذ فقط در محل اشتقاقشان کارآمد است و امکان استفاده از این توابع در خارج از محل اشتقاق آن ها بدون واسنجی امکان پذیر نیست.

کلیدواژه ها

استوانه دوگانه, رگرسیون خطی چندگانه, معادلات نفوذ, نفوذ تجمعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.