مطالعه اثر کربنات لیتیوم (Lithium Carbonate) بر بافت بیضه نوزاد موش صحرائی در تغذیه با شیر مادر

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-9-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 116
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید طلوع

دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران

سیدسجاد حجازی

گروه علوم پایه،دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، صندوق پستی: ۱۶۵

چکیده

مطالعه حاضر به ­منظور بررسی تاثیر سمی لیتیوم بر میزان تغییرات سطح سرم هورمون تستسترون و تغییرات هیستومورفومتری بافت بیضه به ­ویژه بر روند اسپرماتوژنز آن در بیضه نوزادان موش صحرائی از طریق شیر مادر می­ باشد. نوزادان موش صحرائی به ­دنیا آمده با کربنات لیتیوم، از روز اول تا پایان دوره شیردهی (۲۱ روز) به ­طور متوالی یک­ روز در میان با دوز متوسط ۸۰۰ میلی­ گرم بر کیلوگرم از طریق داخل صفاقی به مادران شیرده تزریق شد. آزمایش هورمونی توسط کیت های Free Testosteron به­ روش الایزا انجام شد. نمونه ­های بافت بیضه به ­روش هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی شده و زیر میکروسکپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. داده­ ها به­ صورت Mean±SE بیان شد و تجزیه و تحلیل داده ­ها از روش آنالیز آماری T-TEST توسط نرم ­افزار SPSS۱۳ جهت مقایسه وجود اختلاف بین دو گروه تیمار و شاهد استفاده شد. از نتایج به­ عمل آمده در مطالعه حاضر سطح هورمون تستوسترون خون، ضخامت قطر لوله منی ­ساز بافت بیضه، طول بیضه ­ها نوزاد و وزن بیضه ­های موش­ های نوزاد اختلاف معنی­ داری بین گروه ­های تیمار و شاهد به­ دست آمد. اما اثر تراوش دارو در شیر مادر بر ضریب Repopulation Index نوزادان اختلاف معنی ­داری نداشت. هم­ چنین وقوع تقسیمات میوز ۱ و میوز ۲ اسپرماتوژنز گروه شاهد رخ داده بود درحالی­ که در گروه تیمار روند اسپرماتوژنز کامل نشده بود. در مطالعه حاضر نیز نتایج به ­دست آمده حاکی از توقف و به تعویق انداختن فرایند اسپرماتوژنز به ­دنبال تراوش کربنات لیتیوم در شیر مادر بود که مطابق با یافته تحقیق فوق می­ باشد.

کلیدواژه ها

بیضه, شیر مادر, کربنات لیتیوم, موش صحرائی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.