تنوع گونه ای کنه های خاکزی راسته Mesostigmata پردیس دانشگاهی دانشگاه ارومیه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-9-2_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام میرفخرایی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، صندوق پستی: ۱۶۵

دورنا ببری نقده

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، صندوق پستی: ۱۶۵

ادریس بدیعی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، صندوق پستی: ۱۶۵

چکیده

به ­منظور تعیین فراوانی و تنوع کنه ­های خاکزی، نمونه­برداری ­های منظم و تصادفی از نقاط مختلف از عمق ۲۵ سانتی ­متری خاک محوطه پردیس دانشگاهی ارومیه از اسفند­ماه ۱۳۹۲ تا اواخر بهمن ­ماه ۱۳۹۳ صورت گرفت. تعداد گونه ­ها و تعداد افراد هر گونه با توجه به زمان نمونه ­برداری آن ­ها ثبت و به ­وسیله­­ این اطلاعات، شاخص ­های تنوع گونه ­ای، غنای گونه ­ای و رده­ غالبیت کنه­ ها با استفاده از فرمول­های متداول محاسبه گردیدند. در این تحقیق برای راسته Mesostigmata ­۱۳ گونه از ۱۲ جنس متعلق به ۷ خانواده جمع ­آوری و شناسایی شدند که گونه Rhodacarus epigynialisShealsاز خانواده­ Rhodacaridaeو جنس Urodiaspis sp. از خانواده­Urodinychidae برای استان آذربایجان­ غربی و شش گونه Androlaelaps casalis Berlese و Cosmolaelaps lutegiensis Shcherbek از خانواده­ Lealapidae، Pachylaelaps resinae Kargاز خانواده­ Pachylaelapidae، Amblyseius meridionalis Berlese وTyphlodromus bagdasarjani Wainstein and Arutunjanاز خانواده Phytoseiidaeو Parasitus hyalinus Willmann از خانواده Parasitidae برای شهرستان ارومیه جدید می ­باشند. شاخص شانن-­واینر که تحت تاثیر غنای گونه ­ای و افزایش تعداد گونه ­های جامعه قرار دارد و در پژوهش حاضر بین صفر تا ۱/۷۸(دامنه­ تغییرات)بوده و بالاترین تنوع را در خرداد­ماه و کم ­ترین را در زمستان دارد. شاخصغالبیت سیمسون که به ­شدت متوجه فراوانی نسبی گونه ­های غالب در نمونه است، دارای دامنه تغییرات بین صفر تا  ۰/۳۵۷ بوده و بالاترین مقدار مربوط به شهریور­ماه است. در بررسی گونه غالب  P. resinea از خانواده Pachylaelapidae با ۲۴/۲۴ درصد بیش ­ترین فراوانی و گونه ­هایR. epigynialis، Euseius sp.و Urodiaspis sp. هر کدام با ۳۳ /۰ کم ­ترین فراوانی را داشته­ اند.

کلیدواژه ها

تنوع گونه ای, Acari, Mesostigmata, دانشگاه ارومیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.