برآورد تمایل به پرداخت افراد بومی برای حفاظت از گونه بوم زاد زاغ بور (Podoces pleskei, Zarudny, ۱۸۹۶) در استان فارس

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-9-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید طبیعی

گروه منابع طبیعی، واحد ارسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، ارسنجان، ایران

سارا توفیقی

گروه منابع طبیعی، واحد ارسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، ارسنجان، ایران

چکیده

هدف از پژوهش حاضر برآورد تمایل به پرداخت افراد بومی برای حفاظت از گونه بوم ­زاد زاغ بور (Podoces pleskei, Zarudny, ۱۸۹۶) در استان فارس به ­منظور تعیین ارزش حفاظتی این گونه منحصربه ­فرد است. در این مطالعه، تعداد ۱۰۰ نفر از خانوارهای شهرستان نی­ریز که در مجاورت زیستگاه این گونه، یعنی منطقه حفاظت شده بهرام گور و پارک ملی قطرویه هستند به ­روش نمونه­ گیری تصادفی ساده انتخاب و چهره به چهره مصاحبه شدند. ابزار گردآوری داده­ ها، پرسشنامه ­ای شامل: مشخصات جمعیت­ شناسی، سوالات آگاهی و تمایل به پرداخت افراد برای حفاظت از گونه اندمیک زاغ بور بود. پس از جمع­ آوری داده­ ها، نتایج با استفاده از نرم ­افزار SPSS و کاربرد نرم ­افزار اقتصادسنجی Eviews نسخه ۸، تجزیه و تحلیل داده­ ها انجام پذیرفت. یافته­ های پژوهش نشان داد که، ۵۵ درصد از افراد مورد مطالعه، تمایل به پرداخت مبلغی برای حفاظت از گونه بوم ­زاد زاغ بور دارند. از سویی دیگر نتایج نشان داد که متوسط تمایل به پرداخت ماهانه و سالانه هر خانوار بومی برای حفاظت از گونه اندمیک زاغ بور، به ­ترتیب معادل با ۲۸۷۱۴/۱۴ و ۳۴۴۵۶۹/۷۴ ریال است. براساس نتایج مدل رگرسیونی لوجیت برآورد شده، متغیرهای سن، تحصیلات، اشتغال، عضویت در سازمان­ های زیست محیطی و میزان پیشنهاد از عوامل تاثیرگذار بر میزان تمایل به پرداخت افراد بومی برای حفاظت از گونه اندمیک زاغ بور است.

کلیدواژه ها

تمایل به پرداخت, حفاظت, گونه بوم زاد, زاغ بور, استان فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.