تنوع ریزماهواره ای ماهی کپورمعمولی (Cyprinus carpio) در سواحل استان گلستان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-9-3_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده سادات حسینی

گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: ۴۸۷-۴۹۱۷۵

علی شعبانی

گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: ۴۸۷-۴۹۱۷۵

حدیثه کشیری

گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: ۴۸۷-۴۹۱۷۵

چکیده

کپور معمولی (Cyprinus carpio) یکی از مهم ­ترین گونه­ های ماهیان استخوانی بومی با ارزش اقتصادی بالا می ­باشد. بازسازی ذخایر این ماهی از طریق تکثیر مصنوعی و رهاسازی بچه­ ماهیان انجام می ­گیرد که این امر می­ تواند موجب تغییراتی در تنوع ژنتیکی این گونه با ارزش گردد. هدف از این مطالعه بررسی تنوع و تمایز ژنتیکی ماهی کپورمعمولی در رودخانه قره ­سو، خلیج گرگان و هم­ چنین تالاب گمیشان بوده که جهت انجام کار از تعداد ۹۰ ماهی نمونه ­برداری و DNA آن ­ها با استفاده از کیت­ های مخصوص  (Gene All Tissue and Tissue plus sv mini) طبق دستورالعمل شرکت سازنده استخراج گردید. جهت PCR از پنج جفت جایگاه ریزماهواره MFW۲۰,MFW۲,MFW۱۷,MFW۷,MFW۱۶) استفاده شد که تمامی آن­ ها چندشکلی نشان دادند. تعداد آلل ­ها­، هتروزایگوسیتی مورد انتظار و مشاهده شده به ­ترتیب در محدوده ۱۷-۷، ۰/۷۸-۰/۱۴ و ۰/۹۰-۰/۷۶ به ­دست آمد. متوسط Fst به ­عنوان شاخصی از تمایز ژنتیکی، ۰/۰۵ به ­دست آمد. در بررسی تعادل هاردی - واینبرگ از ۱۵ آزمون مورد بررسی ۱۴ نمونه انحراف معنی ­داری از تعادل را نشان دادند. نتایج حاصل از ترسیم دندروگرام نیز نشان داد که نمونه ­های مورد بررسی احتمالا متعلق به یک جمعیتمی ­باشند. 

کلیدواژه ها

تمایز ژنتیکی, جمعیت, ریزماهواره, ماهی کپور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.