ارزیابی ژنتیکی جمعیت بنیان گذار گوسفند وحشی (Ovis orientalis) در مرکز تکثیر چادگان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-9-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 166
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نعیم کاوه

دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، کدپستی: ۸۴۱۵۶۸۳۱۱۱

منصوره ملکیان

دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، کدپستی: ۸۴۱۵۶۸۳۱۱۱

رویا آداودی

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، صندوق پستی: ۴۱۱۱

چکیده

تکثیر در اسارت که باهدف افزایش جمعیت گونه ها و رهاسازی مجدد آن­ ها در زیستگاه ­های طبیعی صورت می گیرد، نقش مهمی در حفاظت از گونه ­ها داشته و انجام مطالعات ژنتیکی از ملزومات آن محسوب می­ شود. در این پژوهش تنوع ژنتیکی و جایگاه رده­ بندی جمعیت گوسفند وحشی در سایت تکثیر چادگان با استفاده از تکثیر قطعه­ ای به طول ۶۸۸ جفت باز از ژن سیتوکروم b ارزیابی شد. نتایج نشان داد که گوسفند وحشی درمنطقه چادگان در کلاد O. vignei قرارگرفته و به عنوان زیرگونه O.vigneilaristanica از زیر گونه های O.vignei kermanansis تفکیک شد. در مطالعه حاضر ۳ هاپلوتایپ جدید به ۶۷ هاپلوتایپ مطالعات گذشته اضافه گردید که تنوع ژنتیکی نسبتا مناسبی را در جمعیت مورد مطالعه نشان داد. میزان واگرایی ژنتیکی درون و بین گونه ای قوچ و میش کلادهای O.vignei، O. orientalis و O. canadensis از کلاد O. ammon با توجه به تعداد کم نمونه در این مطالعه با روش K۲P محاسبه گردید. بر این اساس حداقل و حداکثر فاصله ژنتیکی درون گونه O. vignei ۰/۰۱۳ تا ۰/۰۱۵ به ­دست آمد درحالی که فاصله ژنتیکی بین گونه ای O. vignei با O. canadensis ۰/۰۸۶ تا ۰/۰۸۸ و O. vignei با  O. orientalis ۰/۰۲۱ تا ۰/۰۲۴ برآورد گردید. حداقل فاصله ژنتیکی بین زیرگونه­ های O. canadensis و O. orientalis و حداکثر آن بین زیرگونه ­های O. vigneiمشاهده شد. نتایج این مطالعه می ­تواند در انتقال افراد بین جمعیت ها و رهاسازی افراد از سایت­ های تکثیر به زیستگاه­ های طبیعی مورد استفاده قرار گیرد تا تنوع ژنتیکی جمعیت­ های گوسفند وحشی در کشور حفظ شود.

کلیدواژه ها

تکثیر در اسارت, تنوع ژنتیکی, جایگاه فیلوژنی, سیتوکروم b, گوسفند وحشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.