استخراج لیپوپروتئین با چگالی کم از زرده تخم مرغ و مقایسه آن با لستین سویا و رقیق کننده تجاری آندرومد در انجمادپذیری اسپرم گاو

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-9-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 248
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایرج اشرفی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

حسین دقیق کیا

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

غلامعلی مقدم

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

عادل صابری وند

دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز

چکیده

در طی فرآیند انجماد ساختارهای بیوشیمیایی و آناتومیکی سلول اسپرم تحت تاثیر قرار می­گیرد. لذا استفاده از مواد محافظ شوک سرما در محیط انجماد، ضروری­ترین بخش درفرآیند انجماد اسپرم می ­باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر استفاده از سطوح مختلف لیپوپروتئین با چگالی کم (۶، ۸ و ۱۰ درصد) و سطوح مختلف لستین سویا به ­عنوان ماده محافظ شوک سرما، در مقایسه با رقیق ­کننده تجاری آندرومد بر اسپرم­ های منجمد-یخ­گشایی شده گاو هلشتاین می­ باشد. در این تحقیق از ۳ راس گاو هلشتاین دو بار در هفته توسط واژن مصنوعی اسپرم­ گیری شد.جهت از بین بردن اثرات فردی دام ­ها، انزال­ ها به نسبت مساوی با هم مخلوط شدند. نمونه­ های رقیق ­شده منی بعد از سردسازی و پر شدن در پایوت­ ها، منجمد شده و در ازت مایع نگه ­داری شدند. نتایج بعد از یخ ­گشایی نشان داد که بین سطوح مختلف LDL و هم ­چنین سطوح مختلف لستین سویا اختلاف معنی ­داری از نظر پارامترهای ارزیابی شده ­وجود ندارد. استفاده از رقیق­ کننده آندرومد موجب بهبود معنی­ دار پارامترهای کنتیکی و جنبایی، زنده ­مانی و یکپارچگی غشای پلاسمایی اسپرم در سطوح مختلف LDL شد (۰/۰۵> P). جنبایی پیش ­رونده در سطوح ۱، ۱/۵ و ۲ درصد لستین به ­طور معنی ­داری پایی ن­تر از آندرومد بود. اختلاف معنی ­داری در زنده­ مانی و یکپارچگی غشای پلاسمایی سطوح مختلف لستین و رقیق­ کننده آندرومد مشاهده نشد. به ­طورکلی می ­توان رقیق ­کننده حاوی ۳ درصد لستین سویا نتایج مشابهی با رقیق­ کننده تجاری آندرومد داشت.

کلیدواژه ها

انجماد اسپرم, لیپوپروتئین با چگالی کم, لستین سویا, آندرومد, گاو هلشتاین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.