پایش تغییرات کاربری و پوشش اراضی پناهگاه حیات وحش هامون، طی سال های ۱۳۶۵ تا ۱۳۸۸ با استفاده از تصاویر ماهواره ای و سامانه های اطلاعات جغرافیایی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: نشریه سنجش از دور و GIS ایران، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GIS-3-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 155
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید راهداری

دانشگاه زابل

سعیده ملکی نجف آبادی

دانشگاه زابل

خسرو افسری

دانشگاه زابل

الهام آبتین

دانشگاه زابل

حلیمه پیری

دانشگاه زابل

اکبر فخیره

دانشگاه زابل

چکیده

تغییرات کاربری و پوشش اراضی از عوامل مهم در تغییر جریان هیدرولوژیک، فرسایش و تنوع زیستی مناطق تحت حفاظت قلمداد می شود. با درک این تغییرات می توان اکوسیستم را در مسیر اهداف حفاظتی، مدیریت کرد. این مطالعه به منظور بررسی تغییرات کاربری و پوشش اراضی پناهنگاه حیات وحش هامون در سه دهه گذشته با استفاده از تصاویر ماهواره لندست سال های ۱۳۶۵ و ۱۳۷۹ و ۱۳۸۸ صورت گرفت. پس از انجام تصحیحات بر روی تصاویر، با استفاده از روش طبقه بندی ترکیبی، نقشه کاربری و پوشش اراضی تهیه شد. نقشه پوششگ گیاهی با استفاده از شاخص سبزینگی تسلدکپ و نمونه برداری میدانی و نقشه آب، شوره زار و خاک لخت با استفاده از شاخص نرمال شده آب و پردازش PCA بر روی تصویر تهیه گردید. در انتها تمامی لایه های اطلاعاتی تهیه شده با یکدیگر ترکیب شدند و نقشه کاربری و پوشش اراضی منطقه برای هر سال تهیه شد. به منظور بررسی تغییرات به وجود آمده در منطقه، روش مقایسه ی پس از طبقه بندی به کار رفت. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که در این دوره مطالعه در سال ۱۳۷۹ تالاب هامون کاملا خشک شده و به همین دلیل بین سال های ۱۳۶۵ الی ۱۳۷۹ مقدار پوشش گیاهی آن به شدت کاهش پیدا کرده و بر سطح اراضی شور افزوده شده است. با آبگیری مجدد تالاب در سال ۱۳۸۸ پوشش گیاهی آن احیا گردید، و این پوشش از ۶ درصد کل منطقه در سال ۱۳۷۹ به ۲۰ درصد افزایش پیدا کرد، و اراضی شور نیز از ۳۹ درصد کل منطقه به ۱۳ درصد کاهش یافت.

کلیدواژه ها

پناهگاه حیات وحش هامون, پرندگان مهاجر, پوشش گیاهی, خشکسالی, تغییرات کاربری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.