مدل سازی مطلوبیت زیستگاه کل و بز (Capra aegagrus) به کمک روش تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی در پارک ملی گلستان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-10-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 249
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم مددی

گروه محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی:۱۵۷۳۹-۴۹۱۳۸

عبدالرسول سلمان ماهینی

گروه محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی:۱۵۷۳۹-۴۹۱۳۸

حسین وارسته مرادی

گروه محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی:۱۵۷۳۹-۴۹۱۳۸

چکیده

امروزه جدایی زیستگاه اثرات بسیار مهم بوم شناسی در مقیاس ­های مختلف زمانی و مکانی بر روی حیات ­وحش دارد. تهدیدات موجود در پارک ملی گلستان به ­عنوان نخستین پارک ملی ایران، ازجمله جاده آسیایی تهران ­- ­­مشهد، گونه کل و بز را از برخی زیستگاه های مناسب جدا کرده و محل های حضور جمعیت این گونه را جزیره ای نموده است. مدل های ارزیابی و مطلوبیت زیستگاه، محدوده توزیع گونه و زیستگاه را پیش بینی می­ کنند، بنابراین می توانند به­ عنوان ابزاری مناسب برای اهداف حفاظتی و مدیریتی به­ کار روند. جهت مدل سازی مطلوبیت زیستگاه کل و بز، از روش تجزیه و تحلیل عاملی آشیان بوم ­شناختی در محیط نرم افزار Biomapper در دو فصل پاییز و زمستان استفاده شده است. از نقاط حضور گونه به­ عنوان متغیر وابسته و از ۱۰ متغیر محیطی به­ عنوان متغیر مستقل استفاده شد. این لایه ها پس از تهیه وارد تجزیه و تحلیل گردیدند. نقشه مطلوبیت زیستگاه تهیه شده در این مطالعه برای گونه کل و بز بیانگر این است که زیستگاه مطلوب کل و بز در پارک ملی گلستان در شیب های بالاتر از ٪۲۰ و مناطقی با ضریب زبری بالا جهت برخورداری از بیش ­ترین مناطق گریز و امنیت است. براساس مقادیر تخصص ­گرایی، مهم ترین عوامل موثر در آشیان بوم ­­شناختی کل و بز در فصل های پاییز و زمستان به ­ترتیب ضریب زبری، درصد شیب، فاصله از جاده و فاصله از پاسگاه­ های محیط ­بانی است. با افزایش ضریب زبری، درصد شیب و فاصله از روستا میزان مطلوبیت زیستگاه کل و بز افزایش می­ یابد. هم­ چنین بذر بلوط نقش بسیار مهمی در افزایش وسعت گستره خانگی کل و بز در مناطق جنگلی در فصل پاییز دارد. 

کلیدواژه ها

کل و بز, مدل سازی مطلوبیت زیستگاه, تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی, پارک ملی گلستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.