بررسی تاثیر کارگاه های پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بر برخی پارامترهای کیفی آب رودخانه خالکائی، ماسال، استان گیلان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-10-3_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز رحیمی

گروه محیط زیست، واحدلاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران

فاطمه شریعتی

گروه محیط زیست، واحدلاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران

حسین خارا

گروه شیلات، واحدلاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران

چکیده

 رودخانه خالکائی از رودهای شمال کشور بوده که از شهر ماسال عبور نموده و وارد تالاب انزلی می­گردد. دراین تحقیق به منظور بررسی اثرات کارگاه­های پرورش ماهی قزل ­آلای رنگین­کمان بر کیفیت آب رودخانه خالکائی و روند خودپالایی آن،هشت ایستگاه نمونه­برداری قبل و بعد از چهار کارگاه تکثیر و پرورش ماهی در مسیر رودخانه انتخاب شدند. اندازه گیری خصوصیات فیزیکوشیمیایی و مواد مغذی آب شامل دما، pH،هدایت الکتریکی (EC)، کل مواد جامد محلول (TDS)، اکسیژن محلول (DO)، اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی (BOD۵)، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD)، فسفات (PO۴)، نیترات (NO۳) و نیتریت (NO۲) هر ماه یک بار در یک دوره پنج ­ماهه در سال ۱۳۹۵ صورت گرفت. نتایج میانگین برای ایستگاه­های ورودی به مزارع، DO ۰/۶۲±۱۰/۰۹ میلی­گرم در لیتر، BOD۵ ۲/۱۶±۶/۶۲ میلی­گرم در لیتر، PO۴ ۰/۰۰۵±۰/۰۴۸ میلی گرم درلیتر و NO۲ ۰/۰۰۴±۰/۰۳۵ میلی­گرم در لیتر به­دست آمد. هم­چنین برای ایستگاه­های خروجی، DO ۰/۷۳±۹/۲۰ میلی­گرم در لیتر، BOD۵ ۳/۹۷±۱۲/۸۱ میلی­گرم در لیتر، PO۴ ۰/۰۰۷± ۰/۰۷۵ میلی­گرم در لیتر و NO۲ ۰/۰۰۹±۰/۰۸۸ میلی­گرم در لیتر محاسبه شد. در این مطالعه مقادیر پارامترهای فوق در ایستگاه­های مختلف دارای نوساناتی بوده و برخی از آن­ها شامل BOD۵، COD، فسفات، نیترات و نیتریت در ایستگاه­های خروجی مزارع پرورش ماهی نسبت به ورودی اختلاف معنی­داری داشتند (۰/۰۵> p). مقادیر پارامترهای BOD۵، COD، TDS، EC، فسفات و نیتریت بین ماه­های مختلف دارای تفاوت معنی­داری بودند (۰/۰۵> p) که نتیجه تاثیر مزارع پرورش ماهی و خودپالایی رودخانه می­باشد. این فاکتورها در ماه­های مختلف نیز در تغییر بوده که علت اصلی آن تغییر شرایط محیطی و شدت فعالیت کارگاه­ها بود.

کلیدواژه ها

قزل آلای رنگین کمان, پارامترهای کیفی آب, پساب, رودخانه خالکائی, استان گیلان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.