پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی و کیفیت پارامترهای اسپرمی در موش های نر نژاد Balb/c تیمار شده با غلظت های مختلف سم دیازینون

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-10-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عیسی لیالی

گروه بیوشیمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساری، ایران

چکیده

با توجه به نقش احتمالی دیازینون (DZN) در القاء تولید رادیکال­ های آزاد، احتمال می ­رود که سبب افزایش اکسیداسیون لیپیدهای غشایی اسپرم و در پی آن کاهش کیفیت پارامترهای اسپرم گردد. در این مطالعه اثرات سمی دیازینون بر پارامترهای اسپرم و اکسیداسیون لیپیدهای غشایی اسپرم در مایع سمینال موش نر مورد بررسی قرار گرفته است. در این مطالعه تجربی، ۲۴ موش نر بالغ از نژاد سوری به ­صورت تصادفی به سه گروه تجربی و یک گروه شاهد تقسیم شدند. سم دیازینون با غلظت­ های ۵ (گروه A)،  ده (گروه B) و ۲۵ (گروه C) میلی­ گرم به­ ازای هر کیلوگرم از وزن در هر روز، به ­ترتیب به گروه­ های اول تا سوم مورد مطالعه و به ­صورت دهانی به­ مدت پنج هفته داده شد. سپس غلظت مالون دی آلدئید (MDA) در سرم و مایع سمینال به ­روش (TBAR (Thiobarbituric acid reaction  با دستگاه اسپکتروفتومتر مورد آماده ­سازی قرار گرفت. پارامترهای اسپرمی نیز به ­روش ­های معمول میکروسکوپی مورد آنالیز قرار گرفت. کاهش معنی ­داری در میانگین کیفیت پارامترهای اسپرمی در گروه ­های تیمار شده با سم دیازینون، به ­خصوص گروه­ های B و C در مقایسه با گروه شاهد مشاهده گردید (۰/۰۰۱> p). تفاوت معنی­ داری در میانگین غلظت MDA در سرم و مایع سمینال بین گروه­ های تیمار شده A، B، C و گروه شاهد مشاهده گردید (۰/۰۰۱> p).  سم دیازینون با افزایش اکسیداسیون لیپیدهای غشایی سبب کاهش پارامترهای اسپرمی می ­گردد که اثرات آن وابسته دوز نیز می ­باشد.  

کلیدواژه ها

سم دیازینون, پارامترهای اسپرم, استرس اکسیداتیو, مالون دی آلدئید (MDA), موش نر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.