ارزیابی اثرات محیط زیستی پساب آبزی پروری بر جوامع کفزی، مطالعه موردی: تالاب گمیشان، استان گلستان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-10-4_060
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 322
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فخریه شیرود میرزایی

گروه شیلات،دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

رسول قربانی

گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

سید عباس حسینی

گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

فرخ پرافکنده حقیقی

موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران، صندوق پستی: ۶۱۱۶- ۱۴۱۵۵

حسن نصرالله زاده ساروی

پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران، صندوق پستی: ۹۶۱

چکیده

آبزی ­پروری از جمله فعالیت­ های انسانی است که توسعه کنترل ­نشده آن بر محیط ­زیست اطراف، اثرات منفی دارد و پایش زیستی یکی از راه ­های بررسی آن است. در این مطالعه، اثرات محیط ­زیستی پساب مزارع پرورش میگو بر اجتماع کفزیان تالاب گمیشان بررسی شد. جهت نمونه ­برداری از جوامع کفزی، ۶ ایستگاه تعیین و نمونه ­ها به ­صورت ماهانه و به مدت یک ­سال جمع ­آوری شدند و از پنج شاخص جهت بررسی وضعیت کیفی تالاب گمیشان استفاده گردید. نتایج نشان داد که میانگین کفزیان برابر با ۳۱۹۳۴ تعداد در مترمربع و بیش ­ترین فراوانی مربوط به خانواده Pyrgulidae بود. مصب رودخانه گرگان­رود بیش ­ترین فراوانی را در بین ایستگاه ­های نمونه ­برداری نشان داد. مقایسه تراکم در ماه ­های مختلف نیز بیش ­ترین فراوانی را در سه ماه نخست سال نشان داد و با آغاز فصل تابستان، تراکم کاهش یافت. با شروع خروج پساب مزارع پرورش میگو از شهریور، میانگین فراوانی روند صعودی در پیش گرفت، ولی در چهار ماه پایان سال، از فراوانی آن ­ها مجددا کاسته شد. بررسی مقادیر شاخص مارگالف و شانون-وینر در ماه ­ها و ایستگاه ­های مختلف نشان دهنده آلودگی در این تالاب بود. با محاسبه شاخص سیمپسون مشخص شد با افزایش آلودگی در تالاب در کنار کاهش حجم آب، توزیع کفزیان رو به یکنواخت ­تر شدن است. شاخص پیلو با میانگین ۰/۴، تفاوت معنی ­داری در بین ایستگاه ­ها و ماه ­های مختلف نمونه ­برداری نشان نداد. بررسی شاخص پراکنش نیز لکه ­ای بودن پراکنش کفزیان را تایید نمود. در مجموع، کیفیت آب در تالاب گمیشان نامطلوب ارزیابی شد و ضرورت اعمال سیاست ­های مدیریتی کارآمد به ­منظور بهبود کیفیت آب در این تالاب بین­ المللی مشخص گردید.

کلیدواژه ها

اثرات محیط زیستی, پساب, آبزی پروری, بزرگ بی مهرگان کفزی, تالاب گمیشان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.