مکان یابی استقرار قفس های دریایی برای ماهی هامور معمولی (Epinephelus coioides) در آب های پیرامونی جنوب جزیره قشم براساس مدل تحلیل مدیریتی (SWOT) و GIS

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 235

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AEJO-11-1_030

تاریخ نمایه سازی: 16 آبان 1400

چکیده مقاله:

هدف پژوهش حاضر شناسایی مناطق مناسب جهت توسعه ی آبزی پروری و تعیین مکان های مناسب جهت استقرار قفس های دریایی گونه هامور معمولی (Epinephelus coiodes) در محدوده آب های پیرامون جزیره قشم، با نگرشی بر ملاحظات زیست محیطی و رویکرد توسعه آبزی پروری می باشد. در این راستا، تعیین شرایط بوم­شناختی منطقه مورد مطالعه برای معرفی هامور معمولی جهت آبزی پروری در قفس های دریایی، تعیین مناطق مناسب جهت استقرار قفس های دریایی از طریق مطالعات هیدروبیولوژی،هیدروگرافی، ژئومورفولوژی، به کارگیری سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) به­عنوان مدل کاربردی در تعیین مکان های مناسب جهت استقرار قفس های دریایی و تعیین اولویت و امتیازبندی مناطق منتخب براساس مدل تحلیل مدیریتی (SWOT) انجام گرفت. دوره بررسی ۱۶ ماهه این پژوهش از مهرماه ۱۳۹۵ لغایت دی ماه ۱۳۹۶ ادامه یافت و منطقه موردمطالعه در محدوده استان هرمزگان، آب های پیرامونی جزیره قشم بود. براساس مجموعه مطالعات انجام شده در رابطه با ویژگی­های ژئومورفولوژی ناحیه ساحلی و هیدروگرافی منطقه مورد مطالعه مشخص شد که ناحیه ساحلی جنوبی جزیره قشم در بخش غربی و هم­چنین محدوده دریایی جزیره هنگام مکان­های مناسب و دارای امنیت محیطی می باشند که اقدامات انجام شده در رابطه با استقرار سیستم­های قفس با توجه به مدیریت علمی، موفقیت­آمیز بود. با توجه به بالا بودن ضریب اطمینان حاصل از ارزیابی منطقه از طریق مدل ارائه شده   PASTAKIA و روش ماتریس ترکیبی، این مناطق دارای معیارهای با امتیاز بالا بود. این معیار و امتیاز در گروه متوسط توصیف اثر و معیار کمی ۲۵ تا ۵۰ بوده که به­لحاظتصمیم­گیری و اقدام، نیازمند رعایت اصول مدیریتی می­باشد.

کلیدواژه ها:

مکان یابی ، قفس های دریایی ، هامور معمولی ، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) ، جزیره قشم

نویسندگان

مریم نوری بالانجی

گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

ایمان سوری نژاد

گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

فریدون عوفی

موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

زهرا قاسمی

گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بوریج، م.، ۱۳۹۳. کتاب پرورش آبزیان در قفس. ترجمه یزدانی ...
  • پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور. ۱۳۸۳. بررسی امکان پرورش ...
  • عوفی، ف.، ۱۳۹۲. گزارش تحلیلی انتخاب مکان مناسب جهت استقرار ...
  • عوفی، ف.، ۱۳۹۳. به­کارگیری سیستم (GIS) جهت جانمایی و انتخاب ...
  • FAO. ۲۰۱۵. Cage aquaculture: Regional reviews and global overview. FAO ...
  • Pastakia, C., ۱۹۹۸. The Rapid Impact Assessment Matrix (RIAM)-A New ...
  • نمایش کامل مراجع