مطالعه آسیب شناسی انگل Diclobothrium armatum در آبشش فیل ماهیان پرورشی در گیلان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-11-3_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 293
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رهاننده

گروه شیلات و آبزیان، واحد بهدان، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ایران، رشت، ایران

مهسا رهاننده

گروه ژنتیک، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران

علی حلاجیان

انستیتو بین المللی ماهیان خاویاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران

مهران آوخ کیسمی

گروه شیلات و آبزیان، واحد بهدان، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ایران، رشت، ایران

چکیده

دیکلوبوتریوم آرماتوم نسبت به میزبان خود اختصاصی بوده و باعث آسیب­های مختلف شدید در آبشش، اختلال در سیستم تنفسی،کاهش اشتها، لاغری و تلفات مزمن در بچه ­ماهیان خاویاری می ­شوند. هدف از این مطالعه شناسایی آسیب­ های مختلف ناشی از تهاجم انگل در آبشش ماهیان خاویاری بوده است. در این تحقیق ۴۰ قطعه از گونه فیل ­ماهی با وزن­ های ۵۰ تا ۱۵۰ گرم از اوائل خرداد ماه تا پایان شهریور ۱۳۹۷ به­ صورت تصادفی از مزارع پرورشی خاویاری صید گردیدند. ماهیان با همان شرایط زیستی به ­صورت زنده به آزمایشگاه بهداشت آبزیان انتقال داده شدند. معاینه بالینی آزمایشگاهی روی پوست، باله ­ها و تیغه ­های آبشش انجام گرفت. در آبشش ­ها پس از مشاهده انگل­ ها، آن­ ها را جداسازی کرده و جهت تثبیت در محلول فرمالین ۴ درصد قرار داده شدند و سپس کار آبگیری، شفاف­ سازی و رنگ ­آمیزی آن­ ها با روش آلوم کارمین انجام گرفت.  هم ­زمان پس از جداسازی انگل­ ها، از بافت­ های آبشش نیز نمونه ­گیری کرده و جهت تثبیت در محلول بوئن انتقال داده شدند. آن­گاه پس از آبگیری، شفاف­ سازی، پارافینه کردن، برش دادن، چسباندن روی لام با روش هماتوکسیلین ائوزین رنگ­ آمیزی گردیدند. نتایج مشاهدات بالینی آبشش در ماهیان زنده: ترشحات موکوسی، چسبندگی در تیغه­ های آبشش و پرخونی را نشان می­ داد. نتایج مطالعات میکروسکوپی  در نمونه­ های بافت آبشش آلوده به انگل: چسبندگی در تیغه ­های آبشش ثانویه، دژنرسانس، ادم، نکروز، پرخونی، خونریزی، هیپرپلازی وتخریب بافت­ های آبشش را نشان داد.

کلیدواژه ها

دیکلوبوتریوم آرماتوم, آبشش, فیل ماهی, آسیب شناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.