بررسی تولیدات صیادی، فراوانی طولی و فاکتور وضعیت ماهی مرکب ببری (Sepia pharaonis) صید شده به وسیله گرگور در آب های استان بوشهر، شمال خلیج فارس

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-11-3_045
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا بدلی

گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

سید یوسف پیغمبری

گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

هادی رییسی

گروه شیلات، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران

محمد جواد شعبانی

پژوهشکده میگوی بوشهر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران

چکیده

این مطالعه با هدف برآورد میزان بهره­ برداری و تعیین برخی از فاکتورهای زیستی ماهی مرکب ببری صید شده به ­وسیله گرگور در استان بوشهر (شمال خلیج ­فارس) انجام شد. فرآیند جمع­ آوری داده­ ها از تاریخ ۱ تا  ۲۷ اسفند ۱۳۹۵ صورت پذیرفت. میزان ساحل ­آوری و محصول ماهی مرکب ببری صید شده توسط گرگورها در استان بوشهر، در یک بازه زمانی ۱۲ ساله، به­ ترتیب برابر با ۳۵۴/۸۳۳ تن و  ۱۶۲/۲۶۰ کیلوگرم بر کیلومترمربع در سال برآورد گردید. دامنه طولی و وزنی ماهی ­های مرکب ببری صید شده (۳۰۰ نمونه زیست ­سنجی شده) به ­ترتیب (۶۲/۵۹±۲۴/۴) ۳۶-۱۳ سانتی ­متر (طول جبه) و (۱۸۷۰/۶۱±۷۹۱) ۴۲۰۰-۳۰۰ گرم بود. بررسی­ های آماری Randomization Test وKolmogorov–Smirnov Z Test  Two Independent Samples تفاوت­ های معنی­ داری را در مقایسه فراوانی طولی آبزی در شرایط متفاوت صید نظیر عمق غوطه ­وری گرگورها، زمان غوطه ­وری گرگورها و نوع شناور نمایان ساختند (۰/۰۰۱=p). میانگین فاکتور وضعیت ماهی مرکب ببری ۱/۲۵ به ­دست آمد که بیانگر شرایط مطلوب زیست ماهی­ های مرکب ببری صید شده به وسیله گرگور می ­باشد. آنالیز آماری Independent Samples T Test تفاوت معنی ­داری را تنها در مقایسه فاکتور وضعیت در زمان ­های غوطه ­وری گرگور­ها متفاوت نمایان ساخت (۰/۰۰۱=p). نتایج نشان داد که با توجه به هم ­پوشانی و هم ­زمانی فصل صید و فصل تولید­مثل ماهی مرکب ببری در استان بوشهر و براساس دامنه فراوانی طولی و وزنی ماهی مرکب ببری صید شده به ­وسیله گرگور می ­توان از شیوه صید گرگور به عنوان یک شیوه انتخابی برای صید ماهی مرکب نام برد.

کلیدواژه ها

ماهی مرکب ببری, گرگور, صید, فراوانی طولی, بوشهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.