بررسی قابلیت جذب زیستی آلودگی نانوذرات نقره توسط دوکفه ای Dressina polymorpha در دوره بلندمدت

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-11-4_044
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 345
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد طعنه

گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

مرتضی یوسف زاده

گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

سیدعلی اکبر هدایتی

گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

نرگس امرالهی

گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

چکیده

در این مطالعه میزان جذب مستقم آلودگی نانوذرات نقره توسط دوکفه­ ای D. polymorpha  در دوره بلندمدت ۸ و ۱۶ روز بررسی گردید. تعداد مورد نیاز دوکفه ­ای D. polymorpha با دامنه طولی ۰/۸±۲/۵۳ سانتی ­متر از محیط طبیعی استحصال گردید. نانوذرات با استفاده از دستگاه التراسونیک با ۴۰۰ دور دقیقه در استوک آب مقطر پخش شد. جهت یک فاز شدن آب مخازن با محلول نانوذره از دستگاه هموژنایزر با ۱۴۰۰۰ دور در دقیقه استفاده شد و تیمارها با غلظت­ های ۲/۵، ۲۵ و ۵۰ ppm تهیه گردید. انباشت نانوذرات در توده بافتی دوکفه ­ای با دستگاه ICP ساده و نحوه توزیع نانوذرات در مخازن دوکفه ­ای با تست DLS سنجیده شد. نتایج مربوط به ICP  نشان داد بیش ­ترین میزان انباشت نانوذرات در توده بافتی دوکفه­ ای ­ها در بالاترین غلظت مواجهه (۰/۰۵> P) می­ باشد و کم ­ترین میزان جذب در پایین ­ترین غلظت مواجهه به­ صورت معنی ­داری (۰/۰۵> P) نسبت به سایر تیمارها مشاهده شد. هم­ چنین نتایج تست DLS نشان داد که ذرات از لحاظ اندازه بین ۱۰۰-۱۰ نانومتر بوده­ اند که موید عدم ترسیب و هموژن بودن نانوذرات در مخازن حاوی دوکفه ­ای ­ها بوده است. با توجه به نتایج به ­دست آمده دوکفه­ ای D. polymorpha به ­عنوان شاخصی بسیار مناسب جهت پایش اثرات نانو ذرات نقره در محیط های آبی پیشنهاد می­ گردد.

کلیدواژه ها

Dreissena polymorpha, جذب زیستی, نانوذرات نقره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.