بررسی و شناسایی برخی حشرات زیان آور کاخ موزه نیاوران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-11-4_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیما شهرابی

گروه باستان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، پیشوا، ایران

ثمین صدیق

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران

بیتا سودایی

گروه باستان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، پیشوا، ایران

چکیده

موزه ­ها به ­عنوان محل امنی برای نگه ­داری آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگ­ های ملی و قومی، از مهم ­ترین منابع اطلاعات فرهنگی، علمی، سیاسی، اقتصادی و تاریخی جوامع به شمار می­ آیند و لذا حفظ و نگه ­داری از آن­ ها از اهمیت به ­سزایی برخودار است. انهدام و فساد اشیاء موزه­ ای می ­تواند ناشی از عوامل فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و یا تحت تاثیر عوامل بیرونی باشد که اثرات مخربی بر این آثار برجا می­ گذارند. در این میان حشرات انباری از اهمیت به ­سزایی برخوردارند. متاسفانه اگر اشیای تاریخی به آفات انباری مبتلا شوند، شانس دوباره ای برای خلق شدن ندارند و هر خسارت و صدمه ای به آن ها برگشت ناپذیر است. بنابراین مطالعه و بررسی عوامل خسارت ­زا بر اموال و اقلام موجود در موزه ها جزء جدانشدنی از مبحث آفات موزه ­ای است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی آفاتی که به کلکسیون­ های موزه آسیب وارد می ­کنند، در کاخ موزه نیاوران در شهر تهران انجام شد. حشرات موجود در سه مجموعه کاخ موزه نیاوران شامل کتابخانه سلطنتی فرح پهلوی، کوشک احمد شاهی و کاخ صاحبقرانیه مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند. حشرات به ­دقت از روی کلیه وجوه اجناس موجود در ساختمان­ ها و همین طور از سطح زمین با استفاده از قلم مو، آسپیراتور، کارت­ های چسبنده و تله­ های فرومونی جمع آوری شدند. حشرات جمع آوری شده جهت شناسایی به آزمایشگاه حشره ­شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین پیشوا منتقل شدند. اغلب نمونه ها متعلق به سوسک­ های خانواده­ های Bostrychidae، Dermestidae و Ptinidae و پروانه ­های خانواده Tineidae بودند. سوسک ­های Gibbium psylloides (Czempinski, ۱۷۷۸)، خانواده Bostrychidae و پروانه ­های Tineola bisselliellaبرای اولین ­بار از کاج موزه نیاوران گزارش شدند.

کلیدواژه ها

آفات موزه, کاخ موزه نیاوران, Dermestidae, Ptinidae, Tineola bisselliella, Gibbium psylloides

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.