مطالعه پدیده ی زیپ شدن ورق در تغییر شکل های بزرگ پانل های برشی فولادی مستطیل و مربع شکل

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی زلزله، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_BESE-3-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 243
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیکا پیروان

موسسه ی آموزش عالی صدرالمتالهین (صدرا)

سعید صبوری

دانشکده عمران، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی و موسسه ی آموزش عالی صدرالمتالهین (صدرا)

چکیده

ورق در دیوارهای برشی فولادی دارای توانایی بالایی در جذب انرژی زلزله است. مطالعات آزمایشگاهی نشان می­دهد که علت خرابی و ضعف تعدادی از این نوع دیوارها، زیپ­شدگی ورق ازگوشه و لبه ی ورق واسط می­باشد. برای جلوگیری از زیپ­شدگی در این تحقیق، از چهار سخت­کننده در گوشه­های ورق فولادی استفاده شده است. با نرم­افزار ANSYS۱۵.۰، ۲۴ مدل دیوار برشی فولادی مستطیل شکل و ۲۴ مدل دیوار برشی فولادی مربع شکل به صورت قاب یک طبقه ی یک دهانه، مدل سازی شده است. تمام نمونه­ها تحت تغییر مکان جانبی ۱۵درصد قرار دارد، که به صورت تدریجی به نمونه­ها اعمال می­شود. در این تحقیق برای طراحی پانل برشی از تئوری اندرکنش ورق و قاب استفاده شده است. شکل سخت­ کننده­ ها، مستطیل شکل می­باشد. ضخامت دیوار­های برشی فولادی شامل ۰۰۳/۰، ۰۰۵/۰، ۰۰۷/۰ و ۰۱/۰ متر می­باشد. برای پیدا کردن ابعاد بهینه ی ارتفاع و ضخامت سخت­ کننده­ ها، ۵۵۷ بار سعی و خطا در نرم­افزار انجام شده است. نتایج نشان می­دهد با قرار دادن سخت­کننده­های یاد شده می­توان از زیپ­شدگی ورق جلوگیری کرد. با توجه به مقادیر تنش فون میسز در دیوار برشی فولادی مستطیل شکل و مربع شکل، بهینه­ترین حالت برای طول سخت­کننده به ترتیب ۵/۸ درصد و ۶ درصد طول ورق فولادی می­باشد که به­طور میانگین می­توان طول سخت­کننده را ۷ درصد طول ورق فولادی در نظر گرفت. در این تحقیق ابعاد سخت­کننده­ها در دیوار برشی فولادی مربع شکل کمتر از مستطیل شکل به­دست آمده است. همچنین نتایج نشان می­دهد با افزایش ضخامت ورق فولادی، به دلیل بزرگ شدن ابعاد سخت­کننده­ها تنش فون میسز در گوشه­های ورق کاهش می­یابد. در دیوار برشی فولادی مربع شکل موج­ها به صورت قطری ایجاد می شوند که حالت بحرانی­تری نسبت به دیوار برشی فولادی مستطیل شکل است.

کلیدواژه ها

دیوار برشی فولادی, سخت کننده, میدان پس کمانش, زیپ شدگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.