پاسخ لرزه ای رسوبات آبرفتی ناشی از مولفه قائم زلزله های حوزه ی نزدیک گسل
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی زلزله، دوره: 3، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_BESE-3-2_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 279
نویسندگان
دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تهران
دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تهران
دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تهران
چکیده
یکی از راهکارهای متداول برای تعیین خصوصیات مولفه قائم زلزله طرح بهصورت ویژه ساختگاه استفاده از روابط تجربی نسبت طیفی شتاب قائم به افقی (V/H) است. با این حال اثرات ساختگاهی تاکنون بهصورت دقیق در این روابط وارد نشده است. در این مقاله اثرات محلی ساختگاه بر روی خصوصیات مولفه قائم شتاب زلزله های میدان نزدیک بررسی شده است. به این منظور ساختگاههای مختلف با ویژگیهای دینامیکی متفاوت بهجای دسته بندی های کلی روابط تجربی در نظر گرفته شده و تحت تحریک مجموعه ای از زلزله های میدان نزدیک به صورت دو بعدی تحلیل دینامیکی شده اند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که نسبت طیفی شتاب قائم به افقی (V/H) از عواملی نظیر پریود اساسی ارتعاشی ساختگاه در حالت انتشار موج فشاری، نسبت پواسون خاک (υ) و همچنین مشخصات تحریک ورودی تاثیرپذیر است. مقایسه ی نسبتهای V/H بهدستآمده از تحلیل های عددی با روابط تجربی موجود نشان می دهد که همخوانی نتایج در حالت اشباع بودن خاک نسبت به حالت خشک بیشتر است و با افزایش نسبت پواسون از میزان تاثیر نوع خاک بر نسبت های طیفی شتاب V/H کاسته می شود. در نهایت پیشنهاد می شود از معکوس امپدانس لرزه ای یک چهارم طول موج بر مبنای سرعت موج فشاری، در روابط کاهندگی تجربی V/H برای لحاظ نمودن اثرات ساختگاهی استفاده شود.کلیدواژه ها
زلزله میدان نزدیک, مولفه قائم, اثرات ساختگاهی, نسبت طیفی شتاب قائم به افقی (V/H)اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.