اثر بخشی آموزش تقویت حواس پنج گانه بر توانمندی شناختی و مهارت های اجتماعی دانش آموزان با اختلال یادگیری ریاضی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CHILD-8-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 462
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملکه سادات سیدی

Birjand Branch, Islamic Azad University, Birjand, Iran

سمانه سادات طباطبائی

Department of Psychology, Birjand Branch, Islamic Azad University, Birjand, Iran

تکتم سادات طباطبائی

Department of Psychology, Birjand Branch, Islamic Azad University, Birjand, Iran

فاطمه شهابی زاده

Department of Psychology, Birjand Branch, Islamic Azad University, Birjand, Iran

چکیده

زمینه و هدف: کم ­توانی یادگیری خاص اختلالی است که با توانایی دانش ­آموز در گوش دادن، فکر کردن، صحبت کردن، نوشتن، هیجی کردن، یا انجام محسابات ریاضی تداخل ایجاد می­ کند. دانش ­آموزان با کم­توانی یادگیری خاص ممکن است در خواندن، نوشتن، یا ریاضی مشکل داشته باشند. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر­بخشی آموزش تقویت حواس­ پنج گانه بر توانمندی ­شناختی و مهارت­های ­اجتماعی دانش­آموزان با اختلال­ یادگیری ریاضی بود. روش: پژوهش حاضر نیمه ­آزمایشی با طرح پیش­آزمون-پس­آزمون با دو گروه گواه و آزمایش و مرحله پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش­آموزانی بود که در سال تحصیلی ۹۹-۱۳۹۸ به مرکز مشکلات ­یادگیری شهرستان فردوس مراجعه کردند. از این جامعه تعداد ۳۰ دانش­آموز به صورت نمونه­گیری هدفمند، انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. سپس آزمون هوش وکسلر کودکان (۲۰۰۳) اجرا و از پرسشنامه مهارت­ های اجتماعی ماتسون (۱۹۸۳) و سیاهه درجه ­بندی رفتاری کنش­ های اجرایی (جیویا وهمکاران،۲۰۰۰) به عنوان ابزارهای جمع­آوری داده ­ها در دو مرحله پیش­ آزمون و پس ­آزمون استفاده شد. گروه آزمایش به مدت ۱۰ جلسه ۷۰ دقیقه ­ای تحت آموزش تقویت حواس ­پنج گانه قرار گرفت و گروه گواه مداخله­ ای دریافت نکرد. در پایان هر دو گروه مجددا به ابزار پژوهش پاسخ دادند (پس­ آزمون) و در پایان دوره پیگیری پس از دو ماه انجام شد. داده ­ها به روش تحلیل کوواریانس یک راهه در محیط نرم ­افزار spss نسخه ۲۳ تحلیل شدند. یافته ­ها: نتایج تحلیل داده ­ها نشان داد که اثر گروه بر ترکیب متغیرهای توانمندی­ شناختی (۰/۸۴۷=اندازه اثر، ۰/۰۰۱> p، ۱۴۹/۹۴۲=F) و مهارت­ های ­اجتماعی (۰/۸۲۴=اندازه اثر، ۰/۰۰۱> p، ۱۲۶/۸۰۹=F) در دانش­ آموزان با اختلال ­یادگیری معنادار است. نتیجه­گیری: بر اساس یافته­ های این پژوهش، آموزش تقویت حواس­ پنج گانه می­ تواند به عنوان یک مداخله موثر بر توانمندی ­شناختی و مهارت­ های ­اجتماعی دانش­ آموزان با اختلال­ یادگیری ریاضی مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Five senses, cognitive ability, social skills, learning disability, حواس پنج گانه, توانمندی شناختی, مهارت های اجتماعی, اختلال یادگیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.