بررسی اثرات فاضلاب پالایشگاه بر منابع آب سطحی (مطالعه موردی : پالایشگاه نفت پارس)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-10-1_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 155
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین اوتادی

دانشجوی دکترای محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

امیر حسام حسنی

دانشیار دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

چکیده

پالایشگاه نفت پارس در فلاصله ۲۲ کیلومتری شهر تهران در نوع خود یکی ازمهم ترین پالایشگاه های روغن موتور کشور محسوب می شود. این پالایشگاه ، در حال حاضر ازواحدهای فورفورال ، واحد تفکیک، واحد مخازن ، واحد بلندینگ، واحد قوطی سازی ، واحد بشکه سازی و رنگ زنی ، قسمت تخلیه بار و بارگیری ، واحد ضدیخ، واحدگریس سازی، واحد دیگ های بخار و واحد تعمیرات و واحد آزمایشگاه تشکیل شده است. در محدوده مورد مطالعه دلایلی نظیر بالا بودن سطح آب های زیرزمینی ، شکست کمپانی در راه اندازی بخش بیولوژیک سیستم تصفیه پساب و همچنین امکان ورود پساب های بهداشتی خانگی و نیز آب های کشاورزی که امکان نفوذ به درون خاک و راه یابی به آب های زیرزمینی در محدوده مورد مطالعه دارند، این تحقیقات در همین شرایط زیست محیطی صورت پذیرفت . برای بررسی این فرض که پساب ها به آب های زیرزمینی راه خواهند یافت ، چهار ایستگاه روی چاه های آبی انتخاب شد که در تمام منطقه مورد مطالعه وجود داشتند. سپس پارامترهایی مانند ،COD ،pH BOD ، نیترات ، رنگ ، نیتریت ، رسانایی الکتریکی ، سولفات ، جامدات محلول ، آمونیاک، فورفورال ، فلزات سنگین و هیدروکربن های نفتی (TPH) اندازه گیری شدند .لازم به ذکر است که این اندازه گیری ها به صورت فصلی انجام گرفته و از دسامبر ۲۰۰۶ تا می ۲۰۰۹ ادامه پیدا کرده است . سپس با مقایسه نتایج حاصل از تست های مورد اشاره و استفاده از مقادیراستاندارد مربوط به این پارامترها، فرضیه مورد نظر اثبات گردید . به عبارت دیگر ، جریان های پساب وارد چاه های آب شده و آب های زیرزمینی را آلوده می نماید. پالایشگاه نفت پارس در فلاصله ۲۲ کیلومتری شهر تهران در نوع خود یکی ازمهم ترین پالایشگاه های روغن موتور کشور محسوب می شود. این پالایشگاه ، در حال حاضر ازواحدهای فورفورال ، واحد تفکیک، واحد مخازن ، واحد بلندینگ، واحد قوطی سازی ، واحد بشکه سازی و رنگ زنی ، قسمت تخلیه بار و بارگیری ، واحد ضدیخ، واحدگریس سازی، واحد دیگ های بخار و واحد تعمیرات و واحد آزمایشگاه تشکیل شده است. در محدوده مورد مطالعه دلایلی نظیر بالا بودن سطح آب های زیرزمینی ، شکست کمپانی در راه اندازی بخش بیولوژیک سیستم تصفیه پساب و همچنین امکان ورود پساب های بهداشتی خانگی و نیز آب های کشاورزی که امکان نفوذ به درون خاک و راه یابی به آب های زیرزمینی در محدوده مورد مطالعه دارند، این تحقیقات در همین شرایط زیست محیطی صورت پذیرفت . برای بررسی این فرض که پساب ها به آب های زیرزمینی راه خواهند یافت ، چهار ایستگاه روی چاه های آبی انتخاب شد که در تمام منطقه مورد مطالعه وجود داشتند. سپس پارامترهایی مانند ،COD ،pH BOD ، نیترات ، رنگ ، نیتریت ، رسانایی الکتریکی ، سولفات ، جامدات محلول ، آمونیاک، فورفورال ، فلزات سنگین و هیدروکربن های نفتی (TPH) اندازه گیری شدند .لازم به ذکر است که این اندازه گیری ها به صورت فصلی انجام گرفته و از دسامبر ۲۰۰۶ تا می ۲۰۰۹ ادامه پیدا کرده است . سپس با مقایسه نتایج حاصل از تست های مورد اشاره و استفاده از مقادیراستاندارد مربوط به این پارامترها، فرضیه مورد نظر اثبات گردید . به عبارت دیگر ، جریان های پساب وارد چاه های آب شده و آب های زیرزمینی را آلوده می نماید.

کلیدواژه ها

پالایشگاه روغن, منابع آب, فورفورال, مواد زائد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.