تاثیر چرای حیات وحش (آهو) و دام اهلی (گوسفند و بز) بر شاخص های تنوع و غنای گونه ای و ترکیب گیاهی در مراتع استپی مهریز

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-11-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 289
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا حسین جعفری

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری

محمدرضا طاطیان

استادیار گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری

رضا تمرتاش

استادیار گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری

علی اکبر کریمیان

دانشیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی ، دانشگاه یزد، یزد

چکیده

در ارزیابی اثر چرا بر پوشش گیاهی در نظر گرفتن شاخص های تنوع، غنا، یکنواختی، تعداد و ترکیب گیاهی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد زیرا حساسیت آنها در پاسخ به گرادیان چرا و نوع دام چرا کننده متفاوت می باشد، لذا هدف تحقیق مقایسه شاخص های مذکور بین دو سایت چرایی حیات وحش و دام اهلی در مراتع استپی مهریز بود. نمونه برداری در دو منطقه مذکور در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۱، به طور تصادفی سیستماتیک انجام شد (۱۰ ترانسکت ۱۰۰ متری و ۳ پلات ۲ متر مربعی در هر منطقه). در داخل هر پلات و در امتداد هر ترانسکت، نام گونه های گیاهی، تیره های گیاهی، طول عمر و درصد پوشش به تفکیک گونه تعیین گردید. در نهایت مقایسه میان داده ها در دو منطقه با استفاده از آزمون t انجام شد. نتایج نشان داد که در سایت چرایی آهو، درصد پوشش گونه های Colchicum kotschyi، Iris songarica (۰۵/۰p < ) و گونه Stachys inflata (۰۱/۰p < ) افزایش معنی دار داشته و گونه های Artemisia sieberi، Stipa barbata (۰۱/۰p < ) و گونه Scorzonera sp. (۰۵/۰p < ) دارای کاهش معنی دار بوده است. همچنین نتایج آنالیز آماری شاخص های تنوع و غنا نشان داد که چرای آهو برای دو شاخص تنوع گیاهی شامل شانون-وینر و سیمپسون و همچنین شاخص یکنواختی افزایش معنی دار را به همراه داشته است (۰۱/۰p < ) و شاخص های غنای مارگالف و منهینیک تغییر معنی داری را در این ارتباط نشان ندادند.

کلیدواژه ها

ترکیب گیاهی, تنوع, غنا, دام اهلی, حیات وحش, مراتع استپی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.