تعیین درصد عوامل برهم زننده سیستم درون ریز در آفت کش های مورد استفاده در استان فارس

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-4-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصور ابراهیمی

دانشگاه قم

محمد مانیان

دانشگاه شیراز

چکیده

در دو دهه اخیر توجه برخی از محققان علوم زیستی به این فرضیه معطوف شده است که برخی ازمواد شیمیایی ساخته شده در آزمایشگاه ها و کارخانجات می توانند در صورت جذب به بدن همانند هورمون های ضعیفی عمل کرده و در فعالیت طبیعی سیستم غدد درون ریز اختلال ایجاد نموده و بروز بسیاری ازاختلالات مشاهده شده درجانوران همچون کاهش جمعیت ، نازک شدن پوسته تخم ، اختلالات ریخت شناسی و افزایش مرگ و میر و همچنین افزایش موارد سرطان های وابسته به هورمون ، افزایش موارد ناباروری و اختلالات تولید مثلی ، کاهش اسپرم درمردان و بروز اختلالات هوشی و یادگیری در انسان را به دلیل افزایش تماس با این مواد می دانند. حشره کش ها به میزان زیاد در کشورهای در حال توسعه و حتی توسعه یافته استفاده شده ولی این نوع مصرف تا کنون مخالفت های زیادی را ایجاد نموده است. بسیاری از مطالعات انجام گرفته وجود یک رابطه مستقیم بین مصرف حشره کش ها و سموم با اختلالات هورمونی (و عوارض حاصل از آن ) را به اثبات رسانیده اند. این مطالعه برای بررسی میزان سموم حشره کش با قابلیت هورمونی محیطی در استان فارس در سال ۱۳۸۱ انجام گرفته اسم. نتایج حاصله نشان داد که بیش از ۵/۱ میلیون لیتر سم (۸۶ نوع مختلف ) در استان فارس استفاده شده که ۹۳/۲۳ درصد از آنها (۳۴ نوع یا ۹۹/۴۴ درصد ) دارای عوامل سرطان زا بوده و حداقل ۳۰ سم جزءمواد آلاینده هورمون های محیطی طبقه بندی گردیدند. برخی از سموم به طور اختصاصی در فعالیت هورمون های خاص بدن اختلال ایجاد نموده که به ترتیب ۸۲/۷، ۵۴/۴، ۰۲/۲۲،۱۲/۵ و ۱۸/۲۱ درصد با هورمون های استروژن، آندروژن، تیروئید، گناتروپین و استروئیدی تداخل داشته اند.

کلیدواژه ها

عوامل بر هم زننده سیستم درون ریز, آفت کش ها, استان فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.