تطبیق محتوایی دو واژه منظر و لندسکیپ

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله صفه، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SOFEH-21-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 247
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحسن تقوائی

استادیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

بیش از یک دهه از طرح جدی موضوع و حرف های ایران در محافل دانشگاهی « منظر » میگذرد و این واژه، کماکان و به طور فزایند ه، در متون تخصصی فارسی معماری، برنامه ریزی، طراحی شهری، و به ویژه معماری منظر استفاده می شود. در این مدت اگرچه منظر بیشتر به جای لندسکیپ به کار رفته است، اما به ندرت به معنی شناسی، روا بودن واژه، تطبیق محتوایی واژه ها، و نهایتا بررسی جنبه های مفهومی متاثر از زمینه های فرهنگی و محیطی واژه ها توجه شده است. ضرورت توجه به این مسئله در حالی است که با وجود دانش ضمنی طراحی محیطی و آموزه های باغ ایرانی، یعنی ریشه های مهم معماری در سرزمین ایران، به روشنی با کمبود پژوهشهای بنیادی و « منظر »تالیف متون فارسی تخصصی در زمینه معماری منظر نیز مواجهیم.هدف در این مقاله عرضه نتایج تطبیق محتوایی دو واژه « منظر » و « لندسکیپ» و  به ویژه مقایسه آن ها از نظر چگونگی سازگاری معنی و مفهوم است. در این مورد، توجه به فعالیت های شناخته شده کنونی، در حوزه های تخصصی مطرح شده، بسیار اهمیت دارد. بدین ترتیب، روش کار مبتنی بر معنی شناسی منظر و لندسکیپ در متون تخصصی فارسی و انگلیسی و نیز تحلیل محتوی دیدگاه های مطرح شده در این زمینه است. یافته ها نیز در بر دارنده بعضی تعریف ها و جنبه های متمایز است و از نظر واژه شناسی، فرهنگ، و تاریخ و نیز چگونگی تعامل انسان محیط اهمیت دارند. بنا بر این، با توجه به شرایط موجود آموزشی پژوهشی و فعالیت های حرفه ای که با موضوع معماری منظر و نیز طراحی منظر در ایران انجام می شود، نتایج این مطالعه تطبیقی می تواند به انجام پژوهش های آتی مرتبط با موضوع به ویژه در زمینه تاریخ و مبانی نظری معماری منظر کمک کند

کلیدواژه ها

معماری منظر, معنی شناسی, منظر, لندسکیپ, باغ سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.