بررسی اقتصادی صفحات خورشیدی، نمونه موردی: ساختمان های آموزشی شهر کاشان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله صفه، دوره: 26، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SOFEH-26-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 260
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا حافظی

استادیار دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

توسعه پایدار یکی از مهم ترین مباحث در طراحی و مدیریت شهری در عصر کنونی است. در همین خصوص چگونگی و روش های مدیریت انرژی در ساختمان های عمومی و خدماتی یکی از شاخص­ترین مباحثی است که توجه محققین و قانون گذاران را به شدت به خود جلب کرده ­است. کشورهای مختلف بهره برداری از انرژی خورشیدی به جای سوخت های فسیلی در ابعاد و سطوح مختلف را یکی از راهکاری مناسب و پربازده دانسته و به طور ویژه به آن توجه کرده اند. علی رغم توجیهات مختلف، اعم از زیست محیطی و اجرایی، جانشینی و استفاده از این انرژی سرشار و بی انتهای خورشیدی هنوز با موانعی جدی روبه رو است که نداشتن صرفه اقتصادی در راس آن است. در این مقاله با ذکر و تحلیل اقتصادی تجربه­ای عملی، در زمینه اجرای سیستم­های فتوولتاییک در مدارس شهر کاشان، این موضوع بررسی و پیشنهاداتی عملی بر پایه تحلیل انجام شده عرضه شده ­است.  نتایج نشان می­دهد که دوره بازگشت سرمایه برای یک سیستم ۵ کیلوواتی، با در نظر گرفتن قیمت واقعی برق،  بین ۱۰ تا ۱۲ سال است. در حالی که دوره بازگشت سرمایه، با در نظر گرفتن تعرفه یارانه­ای­­ برق، بین ۴۶ تا ۵۰ سال متغیر است. با در نظر گرفتن قیمت واقعی برق­، بازده سرمایه­گذاری نیز ۶/۲ تا ۲/۳ است. این در حالی است که، با در نظر گرفتن تعرفه برق یارانه­ای، درآمد حاصل از سرمایه گذاری، حتی هزینه های دوره بهره برداری، را پوشش نمی دهد درنتیجه جریان خالص نقدی و ارزش خالص فعلی هر دو منفی هستند. به طور کلی نتایج نشان داده است که به کارگیری سیستم­های فتوولیتاییک در شرایط فعلی با تعرفه های یارانه ای برق به صرفه نیست، در حالی که، با توحه به قیمت واقعی انرژی، از نظر اقتصادی به صرفه هست. بنا بر این با تداوم قوانین و سیاست های جاری، عملکرد اقتصادی سیستم های فتوولتاییک مانع به کارگیری این سیستم در بخش خصوصی و مدارس خواهد بود. همچنین بررسی نشان می دهد که تخصیص مساحت بیشتری از بام، بالاخص به مقداری حداقل دوبرابر و یا بیش از سطح مورد نیاز برای تامین انرژی مصرفی خود بنا، افزایش توجیه­پذیری را به همراه خواهد داشت. به همین دلیل، می توان دریافت که در درجه اول کاربری های تجاری، که عموما دارای سطوح گسترده بام و قیمت برق مصرفی قابل توجهی هستند، سپس ساختمان های اداری کوتاه مرتبه،  و بعد ساختمان های مسکونی کوتاه مرتبه، در مقایسه با ساختمان های آموزشی و فرهنگی، پتانسیل بیشتری برای بهره گیری از این نوع سلول های خورشیدی دارند. 

کلیدواژه ها

سلول های فتوولتاییک, بررسی اقتصادی, تامین برق خورشیدی, ساختمان های آموزشی, مدل سازی سلول های خورشیدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.