طراحی مدل ریاضی چندهدفه زمان بندی در سیستم تولیدی کارگاهی و حل آن با استفاده از روش فراابتکاری شبیه سازی تبریدی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله چشم انداز مدیریت صنعتی، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_INDU-5-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن رحیمی

کارشناس ارشد، دانشگاه تربیت مدرس.

عادل آذر

استاد، دانشگاه تربیت مدرس.

عباس رضائی پندری

دکتری، دانشگاه تربیت مدرس.

چکیده

سیستم تولید «کارگاهی» سیستمی مناسب برای تولید قطعات است و زمان­بندی «کارگاهی» یکی از موثرترین شاخص های افزایش بهره وری این سیستم­ ها است. در حل مدل ­های ریاضی زمانبندی کارگاهی دو هدف، کمینه ­کردن بیش­ترین زمان ساخت و کمینه­ کردن جمع وزنی جریمه های زودکرد و دیرکرد کارها (WSET) مدنظر قرار می ­گیرد. در این پژوهش مدل ریاضی جدیدی برای رسیدن به هر دو هدف اشاره­ شده به­طور هم­زمان از طریق برنامه­ ریزی آرمانی (GP) ارائه شده است. مسائل زمان­بندی سیستم ­های تولید کارگاهی از نظر پیچیدگی محاسباتی جز مسائل «حل ­نشدنی چند جمله ­ای سخت» قرار می­گیرند، بنابراین در این مقاله از روش فراابتکاری شبیه­ سازی تبریدی برای حل مدل استفاده شده است. به طور معمول در روش ­های فراابتکاری از ساختار جواب تک­ارائه ای (خانواده قطعات یا قطعات هر خانواده) استفاده می­ شود که باعث کوچک­ترشدن فضای جواب می ­شود؛ اما در این پژوهش برای  تعیین ساختار جواب دو­ارائه ای از روش تولید همسایگی ترکیبی، جابه­ جایی جهت­دار (DIS) در خانواده قطعات و جابه­ جایی تصادفی (RIS) در قطعات هر خانواده، استفاده شده است. نتایج حل مدل آرمانی زمان­بندی کارگاهی با روش شبیه ­سازی تبریدی، کارایی مدل طراحی شده در دست­یابی به آرمان ­های مورد نظر را نشان می ­دهد.

کلیدواژه ها

زمانبندی تولید کارگاهی, شبیه سازی تبریدی, برنامه ریزی آرمانی, تولید همسایگی ترکیبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.