بررسی تاثیر کاربرد خاکی و بذرمال قارچ های میکوریزا بر کلونیزاسیون ریشه و اسپورهای خاک در برخی ارقام لوبیا (کوهرنگ، چهارمحال و بختیاری)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: سومین کنگره بین المللی علوم و صنایع غذایی، کشاورزی و امنیت غذایی
  • کد COI اختصاصی: FOODCONG03_045
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 303
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره سلطانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی کشاورزی زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان

آرمان آذری

استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان

ابراهیم صداقتی

دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان

علی اکبر محمدی میریک

استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان

چکیده

درحال حاضر افزایش نگرانی های جهانی در مورد تولید غذای کافی برای حمایت از رشد جمعیت انسانی، تولید گیاهان پایدار دارای اهمیت است. اخیرا به منظور افزایش تولید محصولات زراعی به ویژه لوبیا، استفاده از کودهای بیولوژیک به جای کودهای شیمیایی مضر پیشنهاد شده است و در این میان مشخص شده که قارچ های میکوریزا آربوسکولار AMF باعث گسترش بیشتر و بهتر سیستم ریشه ای و جذب بهتر عناصر سبب رشد بیشتر گیاه و بالا رفتن کیفی و کمی اجزای عملکرد گیاهانی مانند لوبیا شوند. در این راستا تاثیر دو گونه قارچ مایکوریزا بر کلونیزاسیون ریشه و اسپورهای خاک در برخی ارقام لوبیا و در دو روش شامل خاک کاربرد و بذرمال بررسی گردید. نمونه برداری در زمان های ۶۰، ۹۰ و زمان رسیدگی گیاه انجام شد و درصد کلونیزاسیون و تعداد اسپورهای خاک مورد محاسبه قرار گرفت. نتایج نشان داد که در رقم اختر کلونیزاسیون ریشه نسبت به سایر ارقام بیشتر بوده و همچنین روش خاک کاربرد اثر بهتری داشت و همچنین تعداد اسپور در تیمارهای حاوی قارچ نسبت به شاهد افزایش داشته است و در بذرمال مخلوط دو گونه قارچ نسبت به گونه های دیگر قارچ بیشتر بوده است. با توجه به نتایج حاصله پیشنهاد می گردد از میکوریزاها به عنوان "کود بیولوژیک طبیعی" در سیستم های مزرعه ای و خاک های زیرکشت استفاده شود

کلیدواژه ها

قارچ، مایکوریزا، کلونیزاسیون ریشه، اسپور، لوبیا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.