تطبیق مباحث فقهی و حقوقی خانواده (نقش عذر و عفو در بروز دوگانه های اخلاقی و قانونی)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی چالشها و راهکارهای تعالی نهاد خانواده در مذاهب اسلامی با محوریت آسیب های اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: FNCEFIR01_071
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 180
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد سامی

عضو هیات علمی گروه حقوق موسسه آموزش عالی آپادانا شیراز

علیرضا پروان

مدرس دانشگاه شهید مطهری واحد خواهران یزد ودانشجوی دکتری تخصصی حقوق جزا و جرم شناسی

چکیده

اساسی ترین رکن اجتماع خانواده است. روابط قرابتی، تعهد فعلی و نفقه اصول سه گانه ای است که متاسفانه زوجین درمواجهه با چالش های روبرو آن را فراموش کرده و از آن سر باز می زنند. اولین راه حل اختلاف را مراجعه به محاکم حقوقیمی دانند .در این صورت و با فقدان فرهنگ مناسب از نظر روانی امکان سازش ، به حداقل ممکن تقلیل می یابد. براساسمفهوم قرآنی «فان خفتم شقاق بینهما " (نسا ۳۵) انتخاب حکم از سوی طرفین بهترین شیوه رفع اختلاف قبل از مراجعهبه دادگاه است. در تطبیق رفتارها درک متقابل زوجین از یکدیگر برترین مرحله است. بهترین شیوه در دور شدن از سوءخلق وخشونت خانگی و مناسب ترین روش در حل منازعات و برون رفت از طلاق عاطفی رعایت اخلاق حرفه ای است. باشدکه مراجعه به دادگاه آخرین راه حل رفع خصومت قلمداد شود. مقاله حاضر به روش کتابخانه ای و براساس تحلیل محتویدر خانواده صورت میگیرد.با استفاده از متون فقهی و حقوقی ، قانون مدنی و قانون مجازات چگونگی عذر خواهی وبخشایش را با تکیه بر اصل فراموشی تبیین مصداقی می نماید.خشونت ناشی از دوگانه ها ، زمانی به حداقل ممکن خواهدرسید که زوجین حقوق متقابل را آشنا بوده، چرائی بروز سوء خلق ، امتناع و عدم تمکین را بشناسند. این پژوهش به سبکمتداول طراحی و با استفاده از فیش های متعدد صورت گرفته است .منظور تحقیق بررسی دوگانه های اخلاقی در مقابلهبا احکام حقوقی است ، بر این باور که فرهنگ عذر خواهی قبل از مراجعه به محاکم در این سرزمین نهادینه شود. به اینامید که روز بخشایش و عذر خواهی ضمن جایگیری در تقویم سالیانه ملکه همه روزه ملت ایران شود.

کلیدواژه ها

حقوق مدنی ، خانواده ، خشونت خانگی ، زوجین ، قانون مجازات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.