تزاحم حقوق غیرمالی زوج با حقوق مدنی و اجتماعی زوجه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی چالشها و راهکارهای تعالی نهاد خانواده در مذاهب اسلامی با محوریت آسیب های اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: FNCEFIR01_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 309
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم کارگری

چکیده

پس از انعقاد عقد نکاح به شکل صحیح، زوجین دارای حقوقی می شوند که برخی از این حقوق مشترک میان زوج و زوجهاست و برخی به صورت اختصاصی مختص زوج یا زوجه می باشد. حقوق مختص به زوج شامل دو دسته حقوق مالی وحقوق غیر مالی میباشد. البته حقوق مالی زوج محدود بوده و تنها به حق ارث در این زمینه میتوان اشاره کرد. برعکس،حقوق غیرمالی زوج گسترده بوده و حقوقی مانند حق ریاست بر خانواده، حق تمکین، حق حضانت و حق ولایت از جملهحقوق غیرمالی زوج میباشد. برخی از حقوق غیرمالی مختص به زوج، امروزه با چالش های جدی حقوق بشری مواجه شدهاست و به نوعی با حقوق معنوی زنان در تعارض و تزاحم قرار دارد. بنابراین نیاز به بازنگری در تعریف و گستره شمولبعضی حقوق غیرمادی زوج لازم به نظر می رسد. حق ریاست، حق طلاق و حق تعدد زوجات از مهمترین حقوق غیرمالیزوج است که با حقوق مدنی و اجتماعی زوجه تعارض دارد. درواقع مشکلات ناشی از روابط بین زوجین، بطور عمده ناشیاز عدم تناسب حقوق غیرمالی حاکم بر روابط ایشان است. قانون گذار باید به دگردیسی و ایجاد تغییرات در قوانینمربوطه تن دهد، در غیر این صورت در آینده ای نه چندان دور باید به صدمات جبران ناپذیری تن دهیم که اصل نهادخانواده را هدف قرار خواهندداد. چنانچه، به دلیل عدم پذیرش واقعیت های موجود، و نتیجتا عدم تناسب قوانین با اینواقعیت ها، رفته رفته خانواده از اهداف واقعی خود بیگانه گشته به یک نهاد فرمایشی و صوری بدل می شود که اعضایآن برای برآوردن آن دسته از نیازهایی که در ابتدا قرار بود در خانواده تامین گردد، به بیرون از این نهاد متوسل خواهندشد. و این امر زمینه ساز فروپاشی نهاد خانواده در آینده ای نه چندان دور خواهد بود. در واقع، با در نظر داشتن اینواقعیت که جامعه شناسان کارکردهای مهم خانواده را تنظیم رفتار جنسی، تولید مثل، حمایت و مراقبت، ایجاد آرامشروانی، ارضای نیازهای عاطفی اعضای آن می دانند، باید اذعان داشت که تحولات خانواده در دهه های اخیر تمامکارکردهای یاد شده را در معرض آسیب قرار داده است.

کلیدواژه ها

خانواده، زوج، زوجه، نکاح، حقوق غیرمالی، حقوق مدنی، حقوق اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.