بررسی تاثیر رنگ، ارتفاع و نوع تله فرمونی بر شکار شب پره مینوز گوجه فرنگی Tuta absoluta (Lepidoptera: Gelechiidae) در استان فارس

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-12-3_047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 232
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم معرفی

گروه اصلاح نباتات، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران

علی همراهی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

کبری فتوحی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

مینوز گوجه ­فرنگی Tuta absoluta (Meyrick, ۱۹۱۷) (Lepidoptera: Gelechiidae) از آفات مهم گوجه ­فرنگی بوده و خسارت زیادی به این محصول وارد می­ آورد. در تحقیق حاضر، برخی عوامل موثر بر میزان شکار مینوز گوجه­ فرنگی با استفاده از تله فرومونی بررسی شد. آزمایش به ­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار طی  سال های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ انجام شد. فاکتورها شامل نوع تله (دلتا و بالی ­شکل)، رنگ تله (آبی و سفید) و ارتفاع تله (۸۰،۵۰،۲۰ سانتی ­متر) بود. با توجه به نتایج به ­دست آمده میانگین شکار مینوزها در تله ­ها با رنگ ­ها و ارتفاع مختلف با احتمال خطای ۱% و در انواع تله های مورد استفاده در سطح ۵% اختلاف معنی ­دار نشان داد. تله سفید با میانگین شکار ۱۳۵۵/۹ حشره نسبت به تله آبی کارایی موثرتری داشت. تله ­های با ارتفاع ۸۰ سانتی متر با میانگین شکار ۱۷۱۶/۴ ارتفاع، شب­پره ­های بیش ­تری را شکار کردند و تله ­های دلتا نیز کارایی بهتری نسبت به بالی شکل داشتند. اثر متقابل سال، رنگ تله و ارتفاع تله؛ ارتفاع­ تله، نوع ­تله؛ و رنگ ­تله، ارتفاع ­تله، نوع ­تله با احتمال­ خطای ۱% و اثر متقابل ارتفاع تله، رنگ تله با احتمال خطای ۵% بر روی شکار مینوز معنی دار شد. تله دلتا سفید در ارتفاع ۵۰ و۸۰ سانتی ­متر به ­ترتیب با میانگین شکار ۲۸۶۳/۳ و ۱۱۳۷/۸ و تله بالی سفید در ارتفاع ۲۰ سانتی متر با میانگین شکار ۹۶۲/۸ بیش ­ترین میزان شکار را داشتند. کم ­ترین میانگین شکار نیز مربوط به تله بالی شکل آبی در ارتفاع ۲۰ سانتی­ متر مینوز بود. با توجه به نتایج این بررسی، تله­ فرومونی سفید ­دلتایی با ارتفاع نصب ۸۰ سانتی ­متر بیش­ ترین کارایی را در کنترل مینوز گوجه ­فرنگی دارد.

کلیدواژه ها

تله فرومونی, تله بالی شکل, تله دلتا, مینوز گوجه فرنگی, Tuta absoluta

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.