بررسی تاثیر اسانس آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss) و پودر زنجبیل (Zingiber officinale) به صورت مجزا بر شاخص های رشد، ایمنی و مقاومت بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در مواجه با باکتری یرسینیا راکری (Yersinia ruckeri)
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 12، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_AEJO-12-3_033
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 258
نویسندگان
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاوس، گنبدکاوس، ایران
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاوس، گنبدکاوس، ایران
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاوس، گنبدکاوس، ایران
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاوس، گنبدکاوس، ایران
چکیده
در مطالعه حاضر تاثیر اسانس آویشن شیرازی و پودر زنجبیل بر شاخص های رشد و تحریک سیستم ایمنی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. تعداد ۱۵۰ قطعه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی ۱/۴۹±۳۱/۴۰ گرم در ۳ تیمار آزمایشی هرکدام با ۳ تکرار (در هر تکرار ۱۰ قطعه بچه ماهی) تقسیم شدند. تیمارها به مدت ۳۰ روز با جیره های حاوی ۰ (شاهد) و ۱% اسانس آویشن و پودر زنجبیل تغذیه شدند. در روز ۳۰ ام، باکتری یرسینیا راکری به صورت درون صفاقی به ۱۵ قطعه از بچه ماهیان در هر تیمار به طور تصادفی تزریق شد. میزان تلفات روزانه به مدت ۲ هفته ثبت گردید. در انتهای دوره نمونه خون از تیمارها تهیه شد. براساس نتایج به دست آمده شاخص های رشد اختلاف معنی داری بین تیمارهای آزمایشی نشان نداد (۰/۰۵< p ). در پایان دوره غذادهی بیش ترین مقدار پروتئین کل، آلبومین، گلوکز، لیزوزیم، کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و فعالیت همولیتیک کمپلمان سرم در گروه شاهد ثبت گردید (۰/۰۵> p ). در فاز دوم ازمایش و در شرایط بعد از مواجه با عامل بیماری زا، بیش ترین مقدار گلوکز، لیزوزیم، کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و فعالیت همولیتیک کمپلمان سرم در تیمار تغذیه شده از پودر زنجبیل به دست آمد (۰/۰۵> p ). بیش ترین مدت زمان زنده مانی بچه ماهیان پس از تزریق باکتری نیز در تیمار تغذیه شده از پودر زنجبیل ثبت شد. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از ۱% پودر زنجبیل و اسانس آویشن باعث تحریک سیستم ایمنی و افزایش مقاومت بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان در برابر عوامل بیماری زا می گردد.کلیدواژه ها
قزل آلای رنگین کمان, آویشن شیرازی, زنجبیل, یرسینیا راکریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.