شناسایی متغییرهای محیطی تاثیرگذار بر توزیع گونه چکاوک گندم زار (Melanocorypha calandra) در منطقه داغ تنوع زیستی ایران-آناتولی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-12-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صیاد شیخی ئیلانلو

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

سهراب اشرفی

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

افشین علیزاده شعبانی

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

تغییرات اقلیمی، کاربری اراضی و عوامل انسانی از جمله محرک­ های اصلی تغییرات تنوع زیستی در قرن حاضر به­ شمار می ­روند. به گونه­ ای که اکثر مطالعات انجام گرفته در دهه­ های اخیر این واقعیت را در مطالعات خود نشان داده­ اند. زیستگاه­ های استپی از جمله زیستگاه ­هایی می ­باشند، که به­ شدت تحت تاثیر عوامل ذکر شده هستند. لذا مطالعه حاضر با هدف شناسایی مهم ترین متغیرهای اقلیمی، پوشش سرزمینی و انسانی بر توزیع گونه چکاوک گندم ­زار در محدوده منطقه داغ تنوع زیستی ایرانو-آناتولی انجام گرفت. از گونه چکاوک گندم­ زار به­ عنوان یک گونه شاخص از پرندگان علف ­زار در مدل ­سازی ­ها استفاده شد تا بتوان نحوه تاثیرپذیری سایر پرندگان هم ­زیستگاه را پیش ­بینی نمود. پس از جمع­ آوری نقاط حضور گونه در محدوده مورد مطالعه، مدل ­سازی زیستگاه گونه با وارد کردن لایه ­های اقلیمی، محیطی و انسانی و با استفاده از مدل حداکثر آنتروپی (MaxEnt) در فضای پکیج مدل ­سازی sdm انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل­ ها و مدل ­سازی ­ها نشان داد که این گونه عمدتا وابسته به زیستگاه ­های غرب، شمال و مرکز منطقه ایرانو-اناتولی است. هم ­چنین فاکتور میانگین بارش سالیانه، میانگین تغییرات فصلی بارش و ردپای انسانی توانستند در مجموع ۸۰ درصد در پیش ­بینی زیستگاه ­های مطلوب برای چکاوک گندم ­زار نقش داشته باشند. در مجموع به ­نظر می ­رسد که کشاورزی فشرده و تغییر الگوهای بارشی در دهه ­های اخیر از جمله موارد تاثیرگذار بر انتخاب زیستگاه پرندگان علف ­زار هستند. لذا جهت حفاظت از این گونه ­ها بایستی توجهات لازم به فاکتورهای ذکر شده در مدیریت سرزمینی صورت گیرد.

کلیدواژه ها

تنوع زیستی, مدیریت زیستگاه, ایران, ترکیه, مدل سازی, چکاوک گندم زار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.