مقایسه اثر عصاره گیاهان شمعدانی، اسطوخدوس و سیر بر آلودگی طبیعی با ایکتیوفتیریوس مولتی فیلییس در سیاه ماهی ریز فلس (Capoeta damascina)
محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 12، شماره: 4
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 264
فایل این مقاله در 5 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AEJO-12-4_037
تاریخ نمایه سازی: 12 آبان 1400
چکیده مقاله:
ایکتیوفتیریازیس یا بیماری لکه سفید به وسیله تک یاخته مژه دار ایکتیوفتیریوس مولتی فیلییس در ماهیان آب شیرین ایجاد می شود. پژوهش حاضر به منظور مطالعه اثر غلظت های مختلف عصاره های سیر، شمعدانی و اسطوخدوس بر درمان آلودگی طبیعی با ایکتیوفتیریوس مولتی فیلییس انجام شد. تعداد ۱۴۰ عدد سیاه ماهی (Capoeta damascina) آلوده به ایک با وزن ۳۰/۲۱ گرم از رودخانه سلم در شهرستان کیار استان چهارمحال و بختیاری صید و به آزمایشگاه منتقل شدند. ماهیان به صورت حمام با غلظت های ۵، ۱۰، ۲۰ و ۴۰ میلی گرم در لیتر عصاره های سیر، اسطوخدوس و شمعدانی در کنار گروه شاهد مجاورت داده شدند. پس از ۴ ساعت، میانگین تعداد انگل در ماهیان مورد بررسی قرار گرفت. پس از فرمالین با اثر ۱۰۰ درصد، بیش ترین اثر عصاره ها، در غلظت ۴۰ میلی گرم در لیتر سیر و اسطوخدوس مشاهده شد که در مقایسه با عصاره شمعدانی و گروه شاهد تفاوت معنی داری نشان داد (p≤۰.۰۵). نتایج هم چنین حاکی از وجود ارتباط معنی دار بین تعداد انگل و غلظت عصاره در گروه های آزمون بود (p≤۰.۰۵). با توجه به یافته های این تحقیق استفاده از عصاره های گیاهی به خصوص سیر جهت کنترل انگل ایکتیوفتیریوس مولتی فیلییس توصیه می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهدی رئیسی
گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
خداکرم کیهانی
گروه انگل شناسی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
خداداد پیرعلی
گروه انگل شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :