ارزیابی و مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره متانولی ماکروجلبک قرمز Gracilaria corticata از سواحل قشم و بندرلنگه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-13-1_058
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 211
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم طلا

گروه شیلات، واحد قشم، دانشگاه آزاد اسلامی، قشم، ایران

سعید تمدنی جهرمی

پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی ، بندر عباس، ایران

منصور آزاد

گروه شیلات، واحد قشم، دانشگاه آزاد اسلامی، قشم، ایران

چکیده

جلبک های قرمز از مهم ترین گونه های موجود در سواحل خلیج فارس می باشند. در بررسی حاضر، نمونه برداری از ماکروجلبک قرمز جنس Gracilaria، از سواحل جزیره قشم و بندر لنگه جهت ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره قطبی ماکروجلبک قرمز Gracilaria corticata در سواحل جنوبی جزیره قشم انجام گردید. شناسایی نمونه های ماکروجلبک جمع ­آوری شده در سطح گونه، به روش های ریخت شناسی انجام شد. عصاره­ گیری از نمونه ­های جمع آوری شده با استفاده از حلال قطبی متانول صورت گرفت. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های ماکروجلبک  Gracilaria corticata به روش احیا رادیکال آزاد (DPPH) انجام شد. نتایج نشان دادند که غلظت بازدارنده (IC۵۰) عصاره متانولی نمونه های جلبک جمع آوری شده از بندرلنگه و قشم، به ترتیب در غلظت های µg/ml ۵/۲۶۱ و  µg/ml  ۴/۳۱۵، معادل ۵۰ درصد رادیکال های آزاد DPPH را مهار نمودند. در این بررسی، عصاره ماکروجلبک Gracilaria corticata جمع آوری شده از سواحل بندر لنگه در مقایسه با سواحل قشم، فعالیت آنتی اکسیدانی بیش تری نشان دادند. هم چنین عصاره ماکروجلبکی Gracilaria corticata استخراج شده با حلال قطبی متانول متعلق به سواحل بندر لنگه، در مقایسه با عصاره ماکروجلبکی متعلق به سواحل قشم، از جنبه مهار رادیکال های آزاد DPPH و با قدرت احیا کنندگی، فعالیت آنتی اکسیدانی بیش تری نشان دادند. بر اساس نتایج حاصل از این بررسی، می توان نتیجه گیری کرد که جمعیت های Gracilaria corticata موجود در سواحل بندرلنگه نسبت به سواحل قشم از نظر فعالیت آنتی اکسیدانی برای کاربردهای غذایی برتری دارد.

کلیدواژه ها

corticata Gracilaria, جلبک قرمز, آنتی اکسیدان, عصاره متانولی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.