مدل سازی توزیع زیستگاه دراج (Francolinus francolinus) با الگوریتم بیشینه بی نظمی در منطقه سیستان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-13-1_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 311
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه عرفانی

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه زابل، زابل، ایران

فاطمه جهانی شکیب

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

اکرم عنایت

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه زابل، زابل، ایران

چکیده

اثر تغییر اقلیم و خشکسالی­ های متوالی در منطقه سیستان بر تخریب زیستگاه گونه های وحشی بر کسی پوشیده نیست. در این بین گونه هایی که زیستگاه نزدیک به مناطق مسکونی دارند، در فشار مضاعفی به علت تهدیدات انسانی قرار دارند. دراج یکی از این گونه ها است که در این تحقیق به­  منظور مدل  سازی توزیع زیستگاه احتمالی آن، روش بیشینه بی نظمی MaxEnt به­ کار گرفته شد. مدل سازی با توجه به نه متغیر محیط زیستی مورد توجه قرار گرفته است. قبل از اجرای الگوریتم مذکور از عدم وجود همبستگی بین متغیرها اطمینان حاصل شد. نتایج ارزیابی مدل بر اساس سطح زیر منحنی ROC نشان داد که مدل نسبت به حالت تصادفی پیش بینی عالی دارد. از بین متغیرهای محیطی بررسی شده بیش ترین درصد سهم را، فاصله از زمین های کشاورزی و بیش ترین اهمیت را، متغیر تیپ پوشش علف زار دارد. بر اساس آستانه های ETSS و MTSS، وسعت زیستگاه مطلوب دراج به ­ترتیب ۱۵۴۵/۲۵ و ۱۶۷۶ کیلومتر مربع برآورد شد. مطلوب  ترین مناطق برای این گونه در شرق سیستان جایی که بیش ترین اراضی کشاورزی وجود دارد. در این محدوده ها هیچ منطقه حفاظت شده ای وجود ندارد و به ­دلیل توزیع گسترده کاربری های شهری و روستایی در این مناطق، امکان تخصیص اراضی به کاربری حفاظتی نیز وجود ندارد بنابراین تنها با تدابیر مدیریتی و مشارکت مردمی بقاء این گونه میسر است.

کلیدواژه ها

دراج, توزیع, ارجحیت زیستگاه, پرندگان قابل شکار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.