ارزیابی میزان تجمع برخی فلزات سنگین در رسوبات بستر و عضله قزل آلای رنگین کمان پرورشی (Oncorhynchus mykiss) حاشیه رودخانه بشار (استان کهگیلویه و بویراحمد)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-13-2_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 256
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالحسن راستیان نسب

مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردابی شهید مطهری یاسوج، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران

چکیده

معضل آلودگی منابع آب ­های جاری به فلزات سنگین، ضرورت سنجش فلزات سنگین در ماهیان را که در چرخه غذایی به اکوسیستم انسانی می ­رسد، دو چندان نموده ­است. این تحقیق به منظور تعیین غلظت فلزات سنگین (سرب، جیوه و کادمیوم) در رسوبات و ماهیان قزل­ آلای پرورشی در حاشیه رودخانه بشار در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام ­شد. به منظور اندازه ­گیری میزان عناصر سنگین ذکر­ شده در رسوبات رودخانه در محدوده ورودی دو مزرعه پرورشی قزل آلای رنگین­ کمان در منطقه سفلی رودخانه بشار و پایین­ دست شهر یاسوج و نیز بافت عضله ماهیان پرورشی این دو مزرعه نسبت به نمونه­ گیری تصادفی اقدام ­گردید. تعداد کل نمونه ­های رسوبات و عضله ماهی مزارع پرورش ماهی مورد نظر ۶۴ نمونه (۳۲ نمونه رسوب و ۳۲ نمونه ماهی) می باشد. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه و آماده ­سازی نمونه ها، از دستگاه جذب اتمی  مطابق با روش استاندارد برای تعیین غلظت عناصر سنگین استفاده گردید. میانگین غلظت فلزات سنگین جیوه، کادمیوم و سرب در عضله ماهیان مزارع حاشیه رودخانه بشار به ترتیب ۰/۰۴±۰/۱۲، ۰/۰۰۱۵±۰/۰۰۴۱ و ۰/۰۱±۰/۰۸ میلی گرم در کیلوگرم می ­باشد. غلظت عناصر سنگین جیوه، کادمیوم و سرب در عضله ماهیان قزل آلای پرورشی حاشیه رودخانه بشار کم تر از حد مجاز استاندارد جهانی FAO ،EC ،MAFF و FDA می ­باشد. بر اساس نتایج این بررسی، ماهیان پرورشی مزارع حاشیه رودخانه بشار در وضعیت کنونی جهت مصارف انسانی سالم و بدون آلودگی به فلزات سنگین می­ باشند.

کلیدواژه ها

عناصر سنگین, ماهی قزل آلا, رودخانه بشار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.