ارتباط بین سن اولین زایش و عملکرد شیردهی گاو هلشتاین در گله های منتخب ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-13-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 286
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین بابائی کورس

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

داود زحمتکش

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

زهرا عزیزی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاوری، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

رستم پهلوان

گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین سن اولین زایش گله های شاخص هلشتاین با تولید شیر و ترکیبات آن بود. داده ها از ۹ گله و شامل ۳۸۷۰۲ راس گاو دارای رکورد  از سال های زایش ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۸ که توسط مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی جمع آوری شده بود جهت آنالیز استفاده شد. ارتباط بین سن اولین زایش با تولید و ترکیبات شیر با آنالیز رگرسیون تعیین شد و همبستگی صفات تولیدی و سن اولین زایش بررسی گردید. سن اولین زایش اثر معنی داری بر همه صفات مورد بررسی ازجمله تولید شیر، مقدار چربی و پروتئین داشت. همبستگی بین تولید شیر، مقدار چربی و پروتئین با سن اولین زایش منفی و به ترتیب برابر ۰/۶۱۳۹-، ۰/۰۱۹۰۶- و ۰/۰۷۰۱۸- بود. بررسی داده ­های به دست آمده از گله های مورد نظر نشان داد که سن اولین زایش کم تر از ۲۱ ماه اثر منفی روی تولید شیر و چربی و پروتئین دارد و با افزایش سن اولین زایش از ۲۱ تا ۲۳ ماه تولید شیر و مقدار چربی و پروتئین افزایش یافته و از ۲۵ تا ۳۸ ماه، مقدار چربی و پروتئین روند کاهشی نامنظمی داشت. با توجه به نتایج به دست آمده سن بهینه اولین زایش ۲۲ ماه(۲۱ تا ۲۳ ماه) پیشنهاد می گردد و کاهش آن در گله ها به ۲۲ ماه به نظر می رسد بتواند یک روش مدیریتی موثر در کاهش هزینه ها و افزایش تولید شیر باشد.

کلیدواژه ها

سن اولین زایش, تولید شیر, همبستگی, ترکیبات شیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.