تحلیلی بر وضعیت آمادگی الکترونیکی کلانشهر تبریز جهت استقرار شهر الکترونیک

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی، دوره: 22، شماره: 66
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOP-22-66_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیژه لاله پور

هیات علمی دانشگاه مراغه

مرضیه اسمعیل پور

اقلیم شناسی دانشگاه تبریز

الهام شجاعی

.

چکیده

    مهم­ترین  هدف شهر الکترونیک، خدمت­رسانی مطلوب به شهروندان و کسب رضایت آنان می­باشد. برای نیل به مقوله شهر الکترونیک، شهر باید به درجه­ای مطلوب از آمادگی الکترونیکی دست یابد. عدم توجه به کاربران به عنوان عامل بازدارنده در آمادگی الکترونیکی عمل می کند. بدین معنی که جهت موفقیت در هر طرح ابتکاری دولت الکترونیک، شهروندان باید به خوبی از سیستم استفاده کنند. از این­رو، هدف پژوهش حاضر، ارزیابی آمادگی الکترونیکی شهر تبریز در به­کارگیری فناوری­ اطلاعات می­باشد. تحقیق حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته و داده­های مورد نیاز از طریق مطالعه کتابخانه­ای و میدانی (پرسشنامه) جمع­آوری گردید. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه به تعداد ۳۸۳ نفر تعیین گردید. روش نمونه­گیری به­کار رفته در این تحقیق نیز،       نمونه­گیری طبقه ای- خوشه­ای بوده است. با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ میزان پایایی پرسشنامه­ها، ۷۶% به دست آمد. بر اساس مدل CID مولفه­های تحقیق در ۵ دسته طبقه­بندی گردید. تحلیل داده­ها با استفاده از آزمون­های آماری کروسکال والیس، تی­تک نمونه­ای و روش دیون انجام گرفت. بر اساس آزمون تی­تک نمونه­ای در تمام مناطق، مقدار میانگین مولفه­ها بیشتر از حد مبنا (۲) بوده و میزان سطح معناداری (۰۰۰/۰) یعنی کمتر از ۰۵/۰ به دست آمد. بنابراین مناطق مورد مطالعه از لحاظ آمادگی الکترونیکی در وضعیت مطلوبی قرار دارند. جهت مقایسه بین مناطق از آزمون کروسکال والیس و دیون استفاده شد. بر اساس این آزمون بین مولفه­های دسترسی الکترونیک، جامعه الکترونیک، اقتصاد الکترونیک و سیاست الکترونیک تفاوت­های معنی­داری بین مناطق وجود دارد. فقط در مولفه آموزش الکترونیک هر ۴ منطقه در وضعیت نامطلوبی قرار دارند. بر اساس یافته های این تحقیق، اگر آمادگی الکترونیکی یک شهر مورد توجه قرار نگیرد؛ می­تواند به عنوان یک عامل بازدارنده و مانع در طرح های ابتکاری دولت الکترونیک عمل کند.

کلیدواژه ها

: آمادگی الکترونیکی, شهر الکترونیک, فناوری اطلاعات, دولت الکترونیک, تبریز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.