مدیریت لجن حوضچه تبخیری در نیروگاه های سیکل ترکیبی (مطالعه موردی: نیروگاه سیکل ترکیبی دماوند)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-14-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 303
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب گل حسینی

گروه فناورهای محیط زیست، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران

مهدی جلیلی قاضی زاده

گروه فناورهای محیط زیست، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران

سید حسین هاشمی

گروه فناورهای محیط زیست، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران

چکیده

یکی از مهم­ترین پسماندهای تولید شده در نیروگاه های سیکل ترکیبی، لجن تولیدی در حوضچه تبخیری می باشد. بررسی فرایند تولید برق در این نوع نیروگاه­ها حاکی از آن است که پساب ورودی به حوضچه تبخیری حاوی آلاینده­های مختلفی است که در حین فرایند تبخیر به­صورت لجن در کف حوضچه تبخیری رسوب می­کند. بر این اساس شناسایی کمی و کیفی این پسماند و ارائه راهکارهای مدیریت آن در دستور کار قرار گرفته و بدین منظور نیروگاه سیکل ترکیبی دماوند به­عنوان مطالعه موردی انتخاب شده است. مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که این پسماند حاوی  فلزات سنگین (به­خصوص سرب و کرم) و آلاینده­های نفتی می­باشد. مقایسه خصوصیات فیزیکی و شیمیایی لجن حوضچه تبخیری با معیارها و طبقه بندی های کنوانسیون بازل و سایر منابع شناخته شده بین المللی مانند دستورالعمل های سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا (EPA) بیانگر آن است که این پسماند در گروه پسماندهای ویژه طبقه­بندی می­شود. در ادامه کلیه روش­های محتمل جهت مدیریت لجن تولیدی بررسی شده و بر اساس معیارهای فنی، اقتصادی و زیست­محیطی روش دفن در زمین به عنوان روش برتر انتخاب شد. در نهایت جهت اجرای این روش، سناریوهای مختلف دفن در زمین شامل دفن سطحی و عمقی در نظر گرفته شده و ازآنجاکه در محل­های دفن پسماند، لاینر مهم­ترین عامل در جلوگیری از نفوذ آلاینده­ها به محیط می­باشد، لذا با استفاده از مدل IWEM[۱] سیستم لاینینگ مناسب جهت کارگذاری در کف محل دفن در سناریوهای مختلف محیطی و غلظت­های متفاوت نشت پیشنهاد شده است.[۱]Industrial Waste Management Evaluation Model

کلیدواژه ها

نیروگاه سیکل ترکیبی دماوند, لجن حوضچه تبخیری, دفن سطحی, خاکچال, IWEM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.